Puccs lenne a demokrácia és a lengyelek élete ellen a májusi elnökválasztás – mert most az ellenzéki jelölt rosszul áll

A jelenlegi, szigorításokkal tarkított járványhelyzetben puccsal érne fel a lengyel elnökválasztás május 10-i megtartása – mondta Malgorzata Kidawa-Blonska ellenzéki elnökjelölt szombaton.

Az elnökválasztást sok jogi és technikai bizonytalanság övezi. A kormány postai úton bonyolítaná le a szavazást, és ennek érdekében a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt által uralt alsóház április elején elfogadott egy törvényt. A jogszabály azóta az ellenzéki többségű szenátusban vár megvitatásra.

Az ellenzék a választók biztonságára hivatkozva elhalasztaná a voksolást. Jelöltjeik emellett azt kifogásolták, hogy a járványügyi korlátozások miatt nincs lehetőségük tisztességes kampányt folytatni. Az elnökválasztás fő esélyese a jelenlegi államfő, Andrzej Duda.

A májusi választás "puccs lenne nemcsak demokráciánk, hanem a lengyelek élete és egészsége ellen is", mert a fertőzések száma még növekszik – mutatott rá Kidawa-Blonska, aki a Polgári Platform vezette Polgári Koalíció színeiben indul az államfői tisztség elnyeréséért. "Ez a választás nem lenne demokratikus, és eredménye előre meghatározott" – hangsúlyozta a Fakt című napilapnak nyilatkozva. "Nem vehetünk részt ebben a bohózatban, és a lengyeleket sem buzdíthatjuk erre" – folytatta. "Erre a választásra nem kerülhet sor május 10-én" – szögezte le.

Beata Szydlo volt miniszterelnök szerint az országnak szüksége van az elnökválasztás megtartására.

A lengyeleknek "érezniük kell, hogy ezekben a nehéz időkben stabilizálódott a politikai helyzet, miközben a politikusoknak a gazdasággal, a munkahelyekkel és a koronavírus elleni harccal kell foglalkozniuk" – mondta a Gazeta Polska Codziennie című konzervatív napilapnak.

Hírdetés

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter a halasztás mellett érvelt pénteken. A tárcavezető szerint a jelenlegi járványhelyzetben az egyetlen biztonságos megoldást az jelenti, ha 2022-ig nem kerül sor a voksolásra.

Egy márciusi felmérés szerint a megkérdezettek többsége szeretné elhalasztani a szavazást.

Mateusz Morawiecki kormányfő a napokban egy facebookos videokonferencián hangsúlyozta, hogy a demokratikus folyamat a koronavírus-járvány idején sem állhat le, az elnökválasztás májusi időpontjának betartására a lengyel alkotmány kötelez, adott helyzetben a levélben szavazás a legbölcsebb megoldás. Ennek biztonságáról azt mondta: a szavazólapokat tartalmazó borítékokat ózonnal fertőtlenítik, a választás lebonyolításában részt vevők esetében pedig szigorú egészségügyi szabályokat alkalmaznak majd.

Az elnökválasztás pontos időpontjáról egyelőre nem döntöttek. Szükség esetén egy héttel elhalaszthatják megtartását.

Lengyelországban 11 067 fertőzöttje és eddig 499 halálos áldozata van a koronavírusnak, a gyógyultak száma pedig 2126.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »