Publicus: Botka László megelőzte Orbán Viktort

Publicus: Botka László megelőzte Orbán Viktort

A pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését vizsgálta friss kutatásában a Publicus Intézet.

Tájékoztatásuk szerint ebből kiderült, hogy a teljes népességet tekintve:

A Fidesz szavazóinak száma a múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkent, és 24 százalék, viszont a párt szavazóinak aktivitása emelkedett, ebben a hónapban ők a legaktívabbak.Az MSZP támogatottsága tavaly év vége óta lassan, de folyamatosan növekszik, a párt erre a hónapra stabilizálta a megszerzett táborát, ami most változatlanul 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak.A Jobbik támogatása a múlt hónaphoz képest változatlan, 11 százalék. Mint írják, a párt támogatottsága már majd egy éve beszorult a 10-11 százalékos sávba, és a Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.Az LMP továbbra is 3 százalékon áll.A DK egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalék.Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban sem elérte el az egy százalékot, csakúgy mint a Párbeszéd, az MLP, és a Kétfarkú Kutya Párt sem.Egy százalékpontot növekedve, 2 százalékon áll a Momentum Egyesület.

A Publicus Intézet hozzáteszi: az elmúlt hónapok politikai történései érdemben nem befolyásolták a pártok támogatottságát. Bár a Fidesz negatív, ellenségképző politizálása összességében nem nyeri el a szavazók támogatását és az MSZP által beindított „Fizessenek a gazdagok” kampány pozitív fogadtatásra talál szinte az összes választói csoportban, ez eddig csupán arra volt elég, hogy a Fidesz mozgósítsa, aktivizálja a saját táborát, míg az MSZP stabilizálja azokat, akiket Botka megjelenésével magához vonzott.

Hírdetés

http://mno.hu/

Azt írják, a Momentum Egyesület az elmúlt hónapokban érdemi támogatói tábort csak Budapesten tudott szerezni, ahol kannibalizálta a kis pártok (Együtt, PM, LMP) szavazóit, de a Fidesz, az MSZP, és a Jobbik táborát nem érintette meg, és a bizonytalanokból sem tudott új szavazókat bevonzani. Tehát a szervezet nem hozott új szavazókat megjelenésével az ellenzéki táborba, és csak Budapesten volt átrendező hatása, vidéken nincs kimutatható tábora.

Eközben a bizonytalanok aránya két százalékpontot növekedve 41 százalék.

A kutatás szerint:

Orbán Viktor népszerűsége 42 pontos, ami a múlt hónaphoz képest 2 százalékpontos csökkenés, viszont januárhoz képest összesen már 7 százalékpontos visszaesés.Botka László népszerűsége a múlt hónaphoz képest két százalékpontot növekedve 44 pont, januárhoz képest ez már 4 százalékpontos növekedés. Botka László ezzel hibahatáron belül megelőzte Orbán Viktort, és továbbra is egyértelműen a legnépszerűbb vezető a bizonytalanok körében.Vona Gábor népszerűsége két százalékpontot növekedve 35 pont, januárhoz képest ez 4 százalékpontos növekedés. Saját táborán túl, ahol ő a legnépszerűbb, az értékek meglehetősen kiegyensúlyozottak.Gyurcsány Ferenc népszerűsége nem változott, továbbra is 21 pont, amely az ellenfél pártok támogatónak körében egy számjegyű értéket jelent, és a saját táborban, illetve a bizonytalanok körében is a legalacsonyabb.

A reprezentatív közvéleménykutatást a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, április 10. és 16. között, 1021 fő megkérdezésével készítette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »