PSD: amíg tart a PNL-s belháború, Cîþu lépjen vissza a kormányzástól

PSD: amíg tart a PNL-s belháború, Cîþu lépjen vissza a kormányzástól

A Szociáldemokrata Párt (PSD) felszólította hétfőn Florin Cîţut, hogy „tegyen egy lépést hátra”, és a hatályos törvényeknek megfelelően delegálja a miniszterelnöki jogkörét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusáig.

A PSD közleménye szerint a miniszterelnöki jogkör átruházása a kormány egy másik tagjára, rendszerint miniszterelnök-helyettesre, szokványos eljárás, amit a múltban Románia korábbi kormányfői is alkalmaztak.

Hírdetés

„Nem hinnénk, hogy Johannis elnök ellenezne egy olyan döntést, ami a kormányzás gyakorlásának oltalmazását szolgálja” – olvasható a közleményükben.

Az ellenzéki párt szerint miniszterelnöki jogkörének delegálásával Florin Cîţu távol tartaná a kormányt a PNL-n belüli hatalmi harc okozta „óriási botránytól”.

A PSD emlékeztetett az általuk „Cîţu-gate”-nek nevezett ügyre, amelyet az robbantott ki, hogy szerintük a miniszterelnök a kormány erőforrásait használta fel a pártkampányához. A szociáldemokraták botrányosnak tartják azt is, hogy szerintük a PNL polgármesterei a Victoria-palotában kalapolnak kormánytámogatásért, amelyért cserében a szavazatukat ígérik a miniszterelnöknek a tisztújító kongresszuson.

„Mindez szilárd bizonyíték arra, hogy Cîţu már nem tudja objektíven gyakorolni a kormányfői hatáskörét, súlyosan veszélyeztetve ezzel a költségvetés-kiigazításkor támogatástól megfosztott települések közösségeinek érdekeit” – közölte a PSD.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »