Pruck Erika: a sírógörcs kerülgetett

Pruck Erika: a sírógörcs kerülgetett

Korszak-ismeretet és történész-szakmai megfontolásokat nélkülöző támadásnak tartja az ’56-os Emlékév kormánybiztosa a plakát-botrányt.

Schmidt Mária szerint Pruck Pál köztörvényes bűnöző, az 56-os plakátokon pedig nem ő, hanem a szabadságharcos múltjáról is ismert Dózsa László szerepel. Pruck Pál lánya kitart amellett, hogy a fényképen édesapja szerepel.

„Én azt szeretném, hogy azon az óriásplakáton és a többi plakáton, ha már név szerepel akkor az én édesapám neve születési éve és halálozási dátuma szerepeljen” – mondta el Pruck Erika, Pruck Pál lánya.

A fényképet a Life fotósa készítette, ő akkoriban Pruck Pál nevét írta a kép alá.

A Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely szerint szót sem érdemel az ügy.

– Helyesnek tartom, hogy elfelejtettem, nem tartom olyan jelentőségűnek az ügyet, hogy kommentáljam. 56-os bizottság a szervező, őket kell kérdezni, de ebben a nyomozásban mi nem veszünk részt. – De én azt kérdeztem, nem kínos-e hogy ez előfordulhatott. – Még egyszer mondom az ügy nem éri el azt a szintet, hogy egy politikusnak erre reagálni kelljen.

Az 56-os emlékbizottság elnökétől hiába vártunk válaszokat.

Hírdetés

„Önöknek nem fogok nyilatkozni ugye tudja” – mindössze ennyit mondott tévénknek Balog Zoltán.

A kancelláriaminiszter a történészekre bízza a döntést arról, hogy ki van a képen. Az ünnep méltóságának azonban szerinte nem az esetleges névcsere tesz rosszat.

„Méltatlannak azt tartom, ami Dózsa Lászlóval történik. Dózsa egy megbecsülésre méltó 56-os hőse az országnak. Ami a nevével kapcsolatban zajlik az méltánytalan egy 56-os hőssel szemben” – mondta Lázár János.

Azt már nem részletezte a miniszter, hogy miért érzi méltatlannak az 56-os hősre nézve, hogy a Pruck család helyesbítést kért a plakátokon.

A Terror Háza vezetője viszont közlékenyebb – legalábbis írásban. Schmidt Mária, aki az 56-os emlékbizottság társelnöke nem nyilatkozik, közleményében viszont azt hangoztatja nem tévedtek, amikor Dózsa László nevét írták ki a plakátokra, Pruck Pál pedig csak egy köztörvényes bűnöző volt.

Pruck lánya azt mondta, a sírógörcs kerülgette, amikor olvasta Schmidt Mária közleményét, szerinte a terror háza vezetőjének kellene szégyellnie magát, hogy egy halott embert rágalmaz meg.

– Ezt a közleményt, amikor olvastam összeszorult a szívem, mert az egy nonszensz, hogy egy halott embert így megrágalmaznak. – Mire gondolhatott Schmidt Mária, amikor azt írja hogy az ön apja köztörvényes bűnöző? – Na ezt én is szeretném tudni, mert az apám nem volt bűnöző, nem ült soha börtönben, soha nem volt semmilyen bírósági ügye. Soha nem volt, semmilyen rendőrségi ügye.

Dózsa László továbbra sem nyilatkozik. Telefonon csak annyit mondott, tartja magát ahhoz, hogy a fényképen ő van rajta, kegyeleti okokból viszont hozzájárulna, hogy a neve lekerüljön a plakátokról. Pruck Pál családja azonban azt szeretné, ha nem kegyeleti okból mondana le neve feltüntetéséről, hanem azért mert elismeri, hogy nem ő van a képen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »