Projekthetet szentelt névadójának a veszprémi Szent Margit Óvoda

Projekthetet szentelt névadójának a veszprémi Szent Margit Óvoda

A veszprémi Szent Margit Római Katolikus Óvoda programsorozata, amelyet január utolsó hetében rendeztek meg, ünnepi műsorral és szeretetvendégséggel zárult. Ezen részt vett Udvardy György érsek, Dékány Árpád Sixtus, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának vezetője, Csernay Balázs lelkivezető, valamint az óvoda szülői munkaközösségének vezetősége.

A veszprémi katolikus nevelési intézményben évről évre megemlékeznek Árpád-házi Szent Margitról, az óvoda patrónájáról, hogy a kisgyermekek már fiatal korban megtapasztalják azokat az értékeket, tanításokat, melyeket a szent életével tanított.

Az idei évtől az óvoda vezetősége úgy döntött, hogy szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni az intézmény védőszentjének ünnepére, amit a családok is támogattak.

Ahogy már hagyománnyá vált, az intézmény legnagyobbjai idén is elzarándokoltak az Árpád-házi Szent Margit-plébániatemplomba Szent Margit ereklyéjéhez, majd a Benedek-hegy lábánál található egykori domonkos kolostor romjaihoz, a Margit-romokhoz. A zarándokutat imádságok, énekek kísérték. A gyerekek útközben megismerkedhettek Szent Margit történelmi jelentőségével is.

A projekthét keretein belül egy kézműves pályázatot is meghirdettek, melynek témája Szent Margit ábrázolása volt. A pályázatra nemcsak a veszprémi intézményből, hanem az ország összes Szent Margit óvodájából érkezhettek pályaművek – ezekből az intézményben kiállítást állítottak össze.

Liliommal díszített, a szentet ábrázoló süteményt is sütöttek, utalva Szent Margit egész életen át tartó tisztaságára és odaadására.

„Elindítottunk egy imaláncot – ami nagyon fontos számunkra –, hogy a családok is bekapcsolódjanak ebbe az ünnepbe, ebbe a projekthétbe. Egy Szent Margit-képes imádságot vihettek haza óvodásaink a héten, majd másnap visszajőve – miután otthon a család elimádkozta ezt a kis imádságot –, egy kis fehér liliom kerülhetett föl az imafalra” – mondta Somogyi Eszter, az intézmény vezetője.

Hírdetés

Emellett számtalan kézműves tevékenységet végeztek az óvónők csoportokban a gyerekekkel, az elkészült alkotásokkal díszítették a tornacsarnokot az ünnepség idejére.

Udvardy György érsek közös imádságra hívta a jelenlévőket, majd megáldotta azt a Szent Margitot ábrázoló festményt, amelyet Tornavölgyi Krisztián esperes, plébános, érseki irodaigazgató adományozott az intézménynek.

A főpásztor köszönetet mondott az óvoda vezetőségének, nevelőinek, munkatársainak a szolgálatért, a szülőknek pedig az intézménybe és nevelőibe helyezett bizalomért.

„Nagyon fontos az, hogy ami az óvodában történik – a rajzokban, az énekekben, a közös imádságokban, szimbólumok készítésében –, az találkozzon a templommal, a vallási szimbólumokkal, hogy azt a keresztény kultúrát, ami az embert emberré tudja nevelni, magunk is tudatosan építsük” – fogalmazott Udvardy György érsek.

A veszprémi érsek arról is beszélt, hogy mai világunk kezd nem természetessé válni. „Ezért nagyon-nagyon tudatosan kell az óvodáinkban, az iskoláinkban, az intézményeinkben megmutatni a megváltásnak, az istentudatnak a természetességét, mint egy sziget. Ez nem visszavonulás, ez nem valamiféle bezárkózás, hanem éppen a gyermekeinknek a védelmét jelenti. Ezért tartjuk nagyon fontosnak azt, hogy az a jövő, ami előttünk áll – amiről nem nagyon tudjuk, hogy milyen lesz – a gyermekeink számára biztonságos legyen.”

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »