Programozás

Alapvetően bölcsész ember vagyok. Már az rettegéssel tölt el, hogy furcsa kábelek jönnek ki a számítógépből hátul.

Viszont saját számítógépem van 1991 óta, sőt ha beleszámoljuk a nem-PC gépeket is, akkor 1984 óta, mert akkortól volt egy Spectrum ZX+ gépem. Szóval a számítógép mindig érdekelt. Az évek során azért rám ragadt valami tudás.

Ami viszont még izgatott az a programozás. Viszont sose volt vele szerencsém.

A 90-es évek elején vettem egy Basic tankönyvet. Csak annyira rosszul volt az egész megírva, hogy nagyjából a 4. fejezetnél dobtam.

Évek teltek el ismét, egészen 1995-ig, amikor belefogtam a C++ nyelvbe. Itt már a 10. fejezetig jutottam el, de akkor minden összezavarodott bennem.

Sajnos bölcsész agyam van – azaz nem sajnos, de sajnos a programozás szemszögéből – mindig a nagy képet akarom látni, s onnan felépíteni a részeket, nem fordítva. Bármivel is kezdek foglalkozni, előre akarom látni a nagy egészet, legalábbis körvonalakban. Ez pedig itt nem működött. Szóval abbahagytam, pedig még írtam is valami primitív programot, ami működött is.

Hírdetés

Aztán 15 évig semmi. Akkor elővettem a Javát és a Javascriptet. Itt is sikerült elvesztenem a nagy képet, szóval nem folytattam. Valószínűleg eleve hiba volt egyszerre a kettővel próbálkozni.

Gondoltam idén, ideje megint elővenni a témát. Azt mondták sokan, foglalkozzam a Python nyelvvel. Így hát be is szereztem az ajánlott “legjobb” könyvet. Most már az is nagy könnyebbség, hogy számtalan internetes segítség létezik. Munkaidőben csinálom ezt, a jelenlegi munkám olyan, hogy az idő alig 10-15 %-a tényleges munka. A tankönyv minden feladatát megcsinálom, így most az 5. fejezetben vagyok. Eddig csak egyszer ütköztem falba, de ma ez nem gond: vannak fórumok, ahol lehet kérdezni, s válasz is jön.

Plusz nézek oktató anyagokat is, ez a YouTube legnagyobb adománya, az ingyen oktatás. Még magyarnyelvű tanfolyamot is találtam.

Örülök, mint majom a farkának, mert eddig programnyelv-tanulásaim során éppencsak eljutottam az alapvető változók, operátorok, ciklusok sikeres megértéséig, itt meg már sikerült saját erőből függvényt is írni, majd abba adatot tenni, s lefuttatni. Persze ez a Python érezhetően egyszerűbb, kellemes meglepetés volt már a legelején, hogy a változók típusát nem kell előre megadni, ezt alapértelmezi a rendszer.

Minek csinálom ezt? A rövid válasz: csak. A hosszabb verzió: valóban semmi szükségem erre, nem tervezek munkát kapni ezzel, nem tervezek pénzt keresni ezzel bármi más módon, s nem hiszem, hogy sikerülne tényleg magas szintet elérni, azaz az egész egyszerűen csak amolyan öncélú tudásszerzés. A legjobb esetben majd írok magamnak pár dolgot.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »