Pride: Felszabadul az Andrássy út

Pride: Felszabadul az Andrássy út

Módosul az idei Budapest Pride felvonulás útvonala. A felvonulást egy rövidebb szakaszon, az Andrássy út kihagyásával tartják meg.

Módosul az idei Budapest Pride felvonulás útvonala. A felvonulást egy rövidebb szakaszon, az Andrássy út kihagyásával tartják meg.

A BRFK kitiltani kényszerült a Pride-ot a felvonulásaik történetének legszimbolikusabb helyeiről a Mi Hazánk korábbi bejelentése és a Kúrián sikerrel járt jogorvoslata miatt, így a Szivárvány Misszió Alapítvány által bejelentett Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Deák tér útvonalon nem vonulhatnak az LMBTQP-propagandisták a rendőrség végleges határozata szerint.

Hírdetés

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke még április végén bejelentette, hogy a főbb budapesti közterületek lefoglalásával az idei Budapest Pride felvonulás ellehetetlenítését kívánják elérni. A gyülekezési törvény értelmében egy gyűlést legkorábban annak tervezett időpontját megelőző három hónappal lehet bejelenteni. Ha ugyanott egyszerre többen szeretnének gyűlést tartani, azé az elsőbbség, aki előbb jelenti be rendezvényét. Novák Elődék tömeges foglalásokkal elcsípték a legkorábbi dátumot.

A Kúria a csütörtökön kihirdetett döntésével valóban elutasította a Mi Hazánk keresetét, egy másik, ugyanaznapi határozatában felperesként nekik adott igazat. A rendőrség ezeket a döntéseket értelmezve tette meg kormpromisszumos javaslatát a Pride szervezőinek. A rendőrségi határozat szerint a szervezők elfogadták a javaslatot, és rövidebb útvonalon szervezik meg a felvonulást a Madách tér és a Tabán között.

Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »