Praktikus találmányt tesztel az utcán egy budapesti kerület

Praktikus találmányt tesztel az utcán egy budapesti kerület

A speciális fából vagy betonból készült tömb magában tartja a vizelet nagy részét, és csak a kutyák számára érezhető szagot bocsát ki.

Kutyapiszoárt tesztelnek Józsefvárosban, a nemrégiben felújított Déri Miksa utcában. Egyelőre egy darabot helyeztek ki belőle. A cseh találmányt a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület tanácsára létesítették, segítségével védenék meg a park növényzetét és az utca tisztaságát – írja a welovebudapest.hu.

A találmány a kutyák területjelölési ösztönére alapoz, a domináns kanok és szukák ugyanis vizelettel jelölik meg a területüket. Ha másik kutya által hagyott szagmintát éreznek, akkor felüljelölik, így

lényegében mindig ugyanarra a helyre pisilnek.

Hírdetés

Ehhez már egy tíz centi magas tárgy is elegendő.

Ezt a jellegzetes viselkedést használja ki az új találmány: ez egy speciális anyagból készült üreges oszlop, mely benn tartja a vizelet nagyobb részét, és csak annyi szagot enged vissza, amennyi a kutyák számára érzékelhető.

A fából készült szerkezet nagyjából húszezer forintba, míg a nagyobb terhelésre tervezett betonszerkezet 120 ezer forintba kerül. Ez az összeg a takarítás vagy a növénycsere áránál lényegesen alacsonyabb, még úgy is, ha egy akkora területre, mint a Déri Miksa utca, egy darabnál jóval több kellhet belőle. A találmányt Csehországban már több városban használják, Lengyelországban és Kanadában pedig Józsefvároshoz hasonlóan szintén tesztelik.

Pikó András, a kerület polgármestere Facebook-posztjában azt írta, több kerület is tervezi a kutyapiszoár kipróbálását, nem függetlenül a kulturált ebtartásért dolgozó civilek noszogatásától.

„Ha nem akarjuk, hogy a főváros jelképe a fal tövéről a járdán átcsorgó kutyapisifolt legyen, akkor ilyen okos találmányokra van szükségünk. Mert takarítókapacitással ezt a környezeti ártalmat nem lehet bírni – nem csak Józsefvárosban, sehol sem” – mondta.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »