Prága: stabilizálódott Zeman állapota, Babis nyilatkozata

Prága: stabilizálódott Zeman állapota, Babis nyilatkozata

Milos Zeman cseh államfőt vasárnap délben váratlanul újra a prágai Központi Katonai Kórházba szállították – közölte a CTK hírügynökség a kórház szóvivőjére hivatkozva.

Az államfő orvosa, Miroslav Zavoral vasárnap délután sajtótájékoztatón közölte: Zeman krónikus betegségében léptek fel komplikációk. A cseh sajtó úgy tudja, az elnök cukorbajban szenved. A kórház az esti órákban közölte: az államfő már jobban van, sikerült stabilizálni állapotát.
   
Milos Zeman délelőtt találkozott Andrej Babis miniszterelnökkel, akinek eddig kormányzó mozgalma a hét végén elveszítette a képviselőházi választást. Babis röviddel a mentőkocsi Lányba érkezése előtt elhagyta az elnöki rezidenciát, de újságíróknak nem nyilatkozott.
   
A kormányfő szombaton azt nyilatkozta, hogy találkozása az államfővel már korábban be volt tervezve, s annak közvetlenül nem témája a választási eredmény.
   
A Lidovky.cz hírportál megbízható forrásokból úgy értesült: a választási eredményről mégis szó esett a rövid találkozón, de Andrej Babis nem kapott megbízatást kormányalakítási tárgyalásokra. „Igen, ezt megerősíthetem. Ha ez megtörtént volna, akkor arról rendes úton tájékoztatást adunk” – erősítette meg az értesülést Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

 

Hírdetés

Andrej Babiš ve štábu hnutí ANO. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Babis, munkatársaival – lidovky.cz    

Ovcácek pénteken jelentette be, hogy Zeman már két hete betegállományban van, de ez nem akadályozza államfői feladatainak ellátásában. A betegségre való tekintettel Zeman következő napokra tervezett programját lemondták.
   
Szeptember második felében a 77 éves politikus, akinek második elnöki mandátuma 2023 márciusában jár le, nyolc éjszakát töltött a prágai Központi Katonai Kórházban, ami eddigi elnöksége alatt a kórházban eltöltött leghosszabb idő.
   
Zeman orvosa javaslatára úgy döntött, hogy ezúttal nem Prágában, hanem az államfők vidéki székhelyén, a Lány kastélyban adja le szavazatát.
   
A cseh sajtóban az utóbbi napokban számos találgatás látott napvilágot Milos Zeman egészségi állapotával kapcsolatban. Az elnöki hivatal mindezeket alaptalan spekulációknak minősítette és nem kommentálta.
   
Az államfőnek komoly szerepe van a választások után felálló új kormányról folytatott tárgyalásokban.
   
A kormányalakítási tárgyalásokat Andrej Babis szombati bejelentése szerint szerdán kellett volna elkezdeni. A közszolgálati hírtelevízió viszont vasárnap úgy értesült, hogy a tárgyalások nem szerdán, de csak egy hét múlva kezdődhetnek. Mindez az államfő egészségi állapotának függvénye – jegyezte meg a televízió.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »