Pozsonypüspöki önkormányzata is elindította a gyűjtést az ukrajnai menekülteknek

Pozsonypüspöki önkormányzata is elindította a gyűjtést az ukrajnai menekülteknek

Az ukrajnai háború kitörése után szinte azonnal elindult az adománygyűjtés a háborús menekülteknek országszerte. A civil és karitatív szervezetek, illetve önkormányzatok felajánlásai folyamatosan bővülnek azóta is. A közösségi oldalakon több olyan bejegyzést is olvashatunk, hogy a magánszemélyek szívesen segítenének, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá, kihez forduljanak. Ezért aztán jól jön minden szervezési segítség vagy útmutatás, hogy felesleges holmikat ne gyűjtsenek az emberek.

Pozsonypüspöki önkormányzata e hét elején indította el a gyűjtést, hogy segítsen az ukrán rászorulóknak. A városrész a hivatal égisze alatt egy új bizottságot is létrehozott, amelynek feladata az Ukrajnának szánt segítségnyújtás koordinálása, illetve egy külön e-mailcímet – [email protected] – is létesített, amelyre Pozsonypüspöki segíteni szándékozó polgárai az adományokkal kapcsolatos kérdéseiket, információikat elküldhetik.

Kérdőív is készült a segítségnyújtásról

Pozsonypüspöki polgármestere, Pék Zoltán szerint március 1-jétől egy kérdőívet is összeállítottak a segítségnyújtás módjáról. A gyűjtés a Vetvár kultúrházban folyik hétköznap 12-től 18 óráig, szombaton pedig 9-től 12 óráig.

„Az elmúlt hétvégén egy egyeztetés zajlott a járási hivatal, illetve a fővárosi önkormányzat és a 17 városrész polgármesterei között.

Az egyeztetés után fogtunk hozzá a gyűjtés megszervezéséhez, előre meg lett határozva, hogy mi az, amire szükség van, milyen termékeket kell gyűjteni”

– nyilatkozta portálunknak a polgármester hozzáfűzve, a pozsonypüspöki önkormányzat hétfői testületi ülése után kezdték el a gyűjtést, amit egyelőre egy hetesre terveznek. Gyakorlatilag második napja zajlik a gyűjtés, de már szépen gyűlnek a csomagok, a lakosok rendkívül segítőkészen állnak a gyűjtéshez.

Hírdetés

„A közösségi hálón is közzétettünk egy felhívást, amelyben a gyűjtés tudnivalóit összegeztük” – fogalmazott Pék Zoltán –, amelyben felhívtuk a figyelmet arra, hogy elsősorban tartós élelmiszercsomagokat, palackozott vizet, hús- és halkonzerveket, cukrot, sót, tésztaféléket várunk. Ezenkívül higiéniai és gyógyászati termékeket, kötszereket, ragtapaszokat, fertőtlenítőszereket, meleg plédeket, hálózsákokat, egyszerhasználatos evőeszközöket, tányérokat gyűjtünk – mondta a polgármester hozzáfűzve, az összegyűlt termékeket osztályozzák és dobozokba csomagolják.

A csomagok szétosztása és elszállítása Ukrajnába és a határmenti területekre a járási hivatal koordinálása mellett történik.

Az önkormányzat tízezer eurós segélyt is megszavazott

A fővárosi önkormányzathoz hasonlóan, amely 100 ezer eurós humanitárius segélyt hagyott jóvá Ukrajnának, a pozsonypüspöki önkormányzat február 28-ai testületi ülésén a városrész képviselői is megszavaztak 10 ezer eurós segélyt az érintett területek lakosainak. Egyúttal egy közös nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben határozottan eltélik Oroszország agresszióját a független Ukrajnával szemben.

Ez az összeg egyelőre még a számlánkon van, a fővárosi önkormányzattal egyeztetve küldjük majd tovább, és természetesen tájékoztatni fogjuk a lakosokat arról, hogy a pénz hova került és milyen célra lett felhasználva”

– fűzte hozzá a polgármester.

A fővárosi önkormányzat adományok gyűjtésén kívül a háborúval sújtott terület lakóinak, több más intézkedéssel is segíti a Szlovákiába érkezett ukrán menekülteket. A főpolgármester közösségi odalán közzétett információk szerint a pozsonyi Főpályaudvaron önkéntesek folyamatosan alapvető információkkal látják el a menekülteket, segítenek kapcsolatba lépni az illetékes hatóságokkal, illetve a humanitárius szervezetekkel. A pozsonyi közlekedési vállalat pedig ingyen közlekedést biztosít az ukrán menekülteknek a városi tömegközlekedési eszközökön.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »