Pozsonyban keresik a legtöbbet a régió fővárosai közül

Pozsonyban keresik a legtöbbet a régió fővárosai közül

A kelet-közép-európai régió fővárosai közül Pozsonyban a legmagasabb, 1403 euró (435 ezer forint) az átlagbér, Budapest a harmadik helyen áll 1231 euróval (381 ezer forint) – derül ki a PayLab nemzetközi felméréséből. A fővárosi felső vezetők közül Prága vezet, a budapesti topmenedzserek a negyedik helyen állnak.

A fővárosokban dolgozó munkavállalók jellemzően magasabb fizetéssel rendelkeznek, a kelet-közép-európai régió fővárosai közül Pozsonyban fizetik meg leginkább az alkalmazottakat, derül ki egy friss nemzetközi fizetési kutatásból, amelyet kilenc kelet-közép-európai ország fővárosában – Budapesten, Belgrádban, Pozsonyban, Prágában, Rigában, Szarajevóban, Tallinnban, Vilniusban és Zágrábban – végeztek.

Eszerint a régiós fővárosok közül Pozsony bruttó 1400 euró (434 ezer forint) átlagfizetéssel vezet, Budapest pedig a harmadik helyen áll 1231 euróval (381 ezer forint) – olvasható a PayLab kutatásában.

Hírdetés

A felső vezetők bérét tekintve a negyedik helyen álunk 3036 euróval. Az átlagbér és a felső vezetői bérek között Felvidéken a legnagyobb, 20 százalék a különbség, míg Magyarországon, Csehországban, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában a bérszakadék 15 és 18 százalék között mozog.

A legkisebb differencia a három balti fővárosban, Tallinnban, Rigában és Vilniusban mutatkozott, ahol a felső vezetők mindössze 7 százalékkal keresnek többet, mint az adott ország többi munkavállalója. Belgrádban a legalacsonyabb az átlagfizetés, bruttó 736 euró, de így is tizedével többet keresnek ott, mint Szerbia többi részén.

A kelet-közép-európai felső vezetők közül Prágában keresik a legtöbbet, havi bruttó 3,980 eurót (1 234 000 forint), ami közel háromszorosa a prágai átlagfizetésnek. Érdekesség, hogy a három balti országban a legkisebb a különbség a fővárosi bérek és a felső vezetők átlagfizetése között.

(Origó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »