Pozsonyba jöhet a Superb gyártása – a csehek szerint a VW ellopta a zászlóshajójukat

Pozsonyba jöhet a Superb gyártása – a csehek szerint a VW ellopta a zászlóshajójukat

A VW konszern ellopta Csehország zászlóshajóját – ilyen és ehhez hasonló címekkel számoltak be a cseh lapok arról, hogy a Škoda legnépszerűbb modellje, a Superb gyártása átkerülhet Szlovákiába. A Volkswagen pozsonyi üzeme számára kedvező hírt egyelőre hivatalosan a konszern nem erősítette meg.  

 

A cseh Hospdářske Noviny gazdasági lap értesülései szerint nem csak a csehek zászlóshajója, hanem a VW egyik legsikeresebb modellje, a Passat gyártása is Pozsonyba költözik. Mindkét modell új típusát 2022-ben küldik a gyártószalagokra. A technológiai gyártás (tehát a magasabb hozzáadott értékű munka) Csehországban maradna.

Jelenleg nem úgy néz ki, hogy a Škoda emiatt elbocsátásokba kezdene, mivel egyébként is súlyos munkaerőhiánnyal küzdött, a felszabaduló emberi erőforrást áthelyezi más modellek gyártására. Tipikusan a Kodiaq gyártásából hiányzik a munkaerő, nem győzik időben teljesíteni a megrendeléseket. És a tervek szerint helyet kell még szorítani az Enyaq IV elektromos SUV gyártásának is.

Hírdetés

Egyes források szerint sem a Škoda vezetése, sem a cseh kormány nem harcolt nagyon a Superb megtartásáért. Az előbbi azért, mert féltette a funkcióját, az utóbbinak pedig azt róják fel, hogy a koronavírus okozta járvány miatt sem sztrájkot sem tüntetést nem lehetett összehívni a német központ döntése elleni tiltakozásul.

A CTK közlése szerint a Superb gyártásának áthelyezésének egyik oka az alacsonyabb gyártási költségek. Egyesek úgy vélik, hogy a logisztika ennek ellenére Pozsonyban drágább lenne. A Škodán belül felerősödtek azok a hangok, amelyek azt hangoztatják, hogy a német központi vezetés „megfosztja a Škodát autonómiájától, és önkényesen tereli” a gyárat a kijelölt úton

A Škoda Mladá Boleslav-i üzemében gyártja a Fabia, Fabia kombi, Scala, Kamiq, Octavia, Enyac modelleket, és részben a Karoq egyes példányait. A Kvasiny na Kněžnou-i gyárból gördül ki a Kodiaq és a Sperb, illetve a Karoq egyes példányai.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »