Potápi: felháborító, hogy a harmincéves Ukrajna nem tekinti őshonosnak az ezeréves magyarságot

Potápi: felháborító, hogy a harmincéves Ukrajna nem tekinti őshonosnak az ezeréves magyarságot

Elfogadhatatlan, hogy egy állam harminc éves múlttal a háta mögött nem ismer el őshonosként egy olyan közösséget, amely nemcsak, hogy itt él, de már ezeregyszáz évvel ezelőtt államot alapított a Kárpát-medencében – kommentálta a PestiSrácok.hu kérdésére Potápi Árpád János a hírt, hogy az Ukrajnában nemrégiben elfogadott törvény szerint a kárpátaljai magyarság nem számít őshonos kisebbségnek. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: véleménye szerint ez a döntés is illeszkedik az utóbbi évek azon lépéseinek sorozatába, amelyek drasztikusan csorbították a nemzeti kisebbségek, így a magyarság jogait.

Mint arról nemrégiben beszámoltunk, módosítások nélkül fogadták el az őshonos népcsoportok jogait szabályozó törvényt Ukrajnában, amely így csupán a Krím-félszigeten élő kisebbségekre vonatkozik. Ez lényegében azt jelenti, hogy a Kárpátalján élő magyarságot Ukrajna nem tekinti őshonos kisebbségnek.

Potápi Árpád János megkeresésünkre, a hírre reagálva elmondta: felháborítónak tartja, hogy a mindössze harminc éve, 1991-ben alakult Ukrajna nem tekinti őshonos kisebbségnek az ezeregyszáz éve a szülőföldjén, a Kárpát-medencében élő magyar közösséget.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kijelentette: Elfogadhatatlan, hogy egy állam harminc éves múlttal a háta mögött nem ismer el őshonosként egy olyan közösséget, amely nemcsak, hogy itt él, de már 1100 évvel ezelőtt államot alapított a Kárpát-medencében.

Hírdetés

Az államtitkár megjegyezte, véleménye szerint az ukrán kisebbségpolitika sajnos teljesen kiszámítható: ez a döntés is illeszkedik az utóbbi évek azon lépéseinek sorozatába, amelyek – az oktatási törvénnyel és a nyelvtörvénnyel az élen – drasztikusan csorbították a nemzeti kisebbségek, így a magyarság jogait.

Nem túlzás azt mondani, hogy a jelenlegi helyzet a szovjet időkhöz képest is visszalépés – fogalmazott. Potápi Árpád János kiemelte: Ukrajnával ellentétben Magyarország elismeri őshonos, államalkotó kisebbségként a Magyarország területén élő ukrán közösséget. Magyarországon az ukránok a ruszinokkal együtt önkormányzatokat alakíthatnak és nemzetiségi alapon az országgyűlésben képviseletük, szószólójuk van.

Ilyen bánásmódot várunk Ukrajnától is cserébe – emelte ki a politikus. Potápi Árpád János hangsúlyozta: Magyarország a jószomszédi kapcsolatban érdekelt Ukrajnával, de továbbra is határozottan kiáll a kárpátaljai magyar közösség jogbiztonsága mellett és konkrét lépések megtételét várja Ukrajnától.

Az államtitkár leszögezte: Azt várjuk Ukrajnától, hogy a kárpátaljai magyar közösség alkotmányban, kétoldalú és nemzetközi szerződésekben is rögzített, az oktatási és nyelvtörvényt megelőzően gyakorolt szerzett jogait állítsák helyre, és biztosítsák a magyar tannyelvű oktatási intézmények működését az óvodától egészen a felsőoktatásig, hogy a kárpátaljai magyarság továbbra is szülőföldjén maradva, saját anyanyelvét szabadon használva élhessen, tanulhasson és boldogulhasson.

PestiSrácok

The post Potápi: felháborító, hogy a harmincéves Ukrajna nem tekinti őshonosnak az ezeréves magyarságot appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »