Potápi: az elmúlt tizenkét év magyar nemzetpolitikai tevékenysége zsinórmértékké vált a Kárpát-medence más népeinek szemében is

Potápi: az elmúlt tizenkét év magyar nemzetpolitikai tevékenysége zsinórmértékké vált a Kárpát-medence más népeinek szemében is

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az elmúlt években, amit a magyar nemzetpolitika a Kárpát-medencében, illetve a diaszpóraközösségekben elért, az Európa-, de világszerte is egyedülálló – fogalmazott a Cselekvő nemzet – Az újraegyesítés erőforrásai 2010–2022 című kiadvány bemutatóján Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: bár ez belülről nézve talán nem érzékelhető, de a tizenkét év alatt a magyar nemzetpolitika zsinórmértékké vált a Kárpát-medence más népei, például a románok vagy a szerbek számára is.

“Átléptünk a nemzetrészeket elválasztó határokon, és újraegyesítettük a magyarokat. Sok millió egybehangzó akarat és szorgalmas kéz kellett hozzá. Azoké, akik hittek a szeretet és az összefogás erejében. Igaz, az sem ártott, hogy volt egy épkézláb és cselekevőképes kormányunk” – idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Cselekvő nemzet – Az újraegyesítés erőforrásai 2010–2022 című könyv ünnepélyes bemutatóján, pénteken.

Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón elöljáróban arról beszélt, hogy az április 3-i országgyűlési választásokon 318 ezer határon túli magyar élt a szavazati jogával, amellyel “egyértelmű és csattanós választ adtak a kampányban megfogalmazott kérdésekre, illetve az ellenük felmerülő áskálódásra”. Mint hozzátette, a határon túli magyaroknak szerinte nem volt nehéz választásuk, hiszen vagy arra a baloldalra szavaznak, amely 2004 óta folyamatosan megtagadja őket, vagy arra a nemzeti oldalra, amely az elmúlt 12 évben egy jól átgondolt nemzetpolitikát végrehajtva egy erős nemzetpolitikai intézményrendszert hozott létre. Az államtitkár kiemelte: a célokat közösen fogalmazták meg a határon túli magyarság vezetőivel, közösségeivel, történelmi egyházakkal, és ezen célokat közösen is hajtották végre.

A kiadványról szólva Potápi Árpád János elmondta: bár az tizenkét évet ölel fel, korántsem tekinthető teljesnek. Mint kifejtette, a kötet 126 oldalon keresztül taglalja az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit, ugyanakkor hozzátette: ha minden településnek, ahol óvoda újult meg vagy épült, egy külön oldalt szenteltek volna, már ezer oldalas lenne a kiadvány. Ha hasonlóképpen helyet kapott volna minden, az elmúlt időszakban felújított templom, egyházi intézmény a Kárpát-medencében, minden támogatott oktatási intézmény, kisebbségi civil szervezet a szomszédos országok valamelyikében vagy a diaszpórában, ez a kötet tízezer oldalasra nőhetne, és csak ez tudná érzékletesen bemutatni azt a nemzetpolitikai tevékenységet, amely az elmúlt időszakban megvalósult.

Hírdetés

Az államtitkár hozzátette: nyugodtan mondhatjuk, hogy az elmúlt években, amit a magyar nemzetpolitika a Kárpát-medencében, illetve a diaszpóraközösségekben elért, az Európa-, de világszerte is egyedülálló. Kevés olyan országa van a világnak, amely ennyire foglalkozna a külhoni nemzettársaikkal.

Potápi Árpád János megjegyezte: jó azt látni, amikor például román országgyűlési képviselők vagy szenátorok dicsérik a magyar nemzetpolitikát, illetve azt a munkát, “amelyet mi Erdélyben, illetve Romániában fejtünk ki, ahogyan támogatjuk magyar nemzettársainkat”. Hasonlóképpen árulkodónak nevezte, hogy a Szerbián kívül tevékenykedő, szerb közösségeket képviselő vezetők továbbképzésüket Budapesten, a Nemzetpolitikai Államtitkárság szervezésében valósították meg. Úgy vélte, az elmúlt tizenkét év magyar nemzetpolitikai tevékenysége zsinórmértékké vált.

A kötet hamarosan digitális formában is elérhető lesz.

Forrás: Pesti Srácok

The post Potápi: az elmúlt tizenkét év magyar nemzetpolitikai tevékenysége zsinórmértékké vált a Kárpát-medence más népeinek szemében is appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »