Potápi Árpád: A vesztes 20. század után nyerjük meg a 21. századot

Potápi Árpád: A vesztes 20. század után nyerjük meg a 21. századot

Potápi Árpád János szerint a magyarság a vesztes 20. század után a 21. század megnyerését akarja

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az erdélyi Torockón beszélt erről, a magyar közmédia által nyolcadik alkalommal megszervezett Duna-nap alkalmából. A politikus úgy vélte: nem valósult meg a trianoni békeszerződést diktáló nagyhatalmak 102 évvel ezelőtti akarata.

„Itt vagyunk, magyarok vagyunk, és a Kárpát-medencében még mindig mi vagyunk a legtöbben, és azt akarjuk, hogy a vesztes 20. század után a 21. századot megnyerjük” – fogalmazott. A politikus köszönetet mondott azoknak, akik Erdélyben is részt vettek a magyarországi parlamenti választásokon, és azoknak is, akik harminc éve létrehozták a Duna televíziót, amelyik évtizedeken át az egyik legfontosabb kapocsnak bizonyult az anyaországi és külhoni magyarok között.

Megemlítette: 345 ezren vettek részt a csíksomlyói búcsún a nemzeti összetartozás napján. Úgy vélte, hogy akit egyszer megérintett Csíksomlyó szelleme, annak az év pünkösdtől pünkösdig tart.

Hírdetés

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta: június 4. az emlékezés napja is, de az ünnepé is, hiszen a nemzeti összetartozás kiemelt fontosságú a globalizálódó, sok tekintetben értékét vesztett világban.

Csécs Márton torockói unitárius lelkész, a Kolozs Tordai unitárius egyházkör esperese a nemzetet összekovácsoló nap kapcsán a torockói kovácshagyományokat említette. Utalván arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnök látogatása után Románia nemzeti színeire festették a Torockó melletti Székely kő csúcsjelző kövét, kijelentette: bármilyenre festhetik a köveket, a falu fölé emelkedő sziklatömb neve úgyis mutatja, hogy a hely a magyar közösségé volt és marad.

Deák Székely Szilárd, Torockó polgármestere azt hangsúlyozta, hogy Torockónak erőt ad, hogy ilyen rendezvényeknek a helyszíne lehet, mint a nyolcadik alkalommal megrendezett Duna-nap is volt.

A Duna-nap keretében a falu központjában felállított színpadon Dancs Annamari, a Kormorán együttes és Varga Miklós, valamint a Magna Cum Laude adott koncertet.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »