Portu: Több mint 13 évet kell dolgozni egy háromszobás pozsonyi lakás megvásárlásához

Portu: Több mint 13 évet kell dolgozni egy háromszobás pozsonyi lakás megvásárlásához

Az alacsonyabb árak és a magasabb átlagbérek részben javították a lakhatási lehetőségeket, de még így is több mint 13 évet kell dolgozni egy háromszobás pozsonyi lakás megvásárlásához. Bár a fővárosban a legmagasabb a bér, az ingatlanárak továbbra is magasak. Más régiókban, ahol lényegesen alacsonyabbak a fizetések, jobb a helyzet. Az ok a pozsonyinál olcsóbb ingatlan – derült ki a Portu befektetési platform adataiból.

„Bár a nominálbérek emelkednek és az ingatlanok az utóbbi időben olcsóbbak lettek, amit a Statisztikai Hivatal által közzétett 2,8 százalékos éves összevetésű lakásár-csökkenés is megerősített, ez sokak számára nem reális arra, hogy rövid időn belül pénzt tudjanak összespórolni egy új lakásra. Továbbra is számolni kell azzal, hogy hitelfelvételkor legalább a vételár 20%-ával rendelkezni kellene. Ráadásul az elmúlt években jelentősen drágultak a lakáshitelek. Azok számára, akiknek új házhoz vagy lakáshoz kell hitelt felvenniük, az árak esése és a bérek emelkedése ellenére sem javult a lakások elérhetősége”

– mondta Marek Malina, a Portu elemzője.

Az elemző szerint évekig kell spórolni egy új lakás vásárlásához. A legdrágább ingatlanok Pozsony megyében vannak 3087 euró/m2 áron, míg a bruttó fizetés 1897 euró havonta.

„Egy év leforgása alatt lassan száz euróval csökkent egy négyzetméter átlagára, az átlagkeresetek pedig csaknem 200 euróval emelkedtek ebben a régióban. Ennek ellenére átlagosan többet kell dolgozni egy háromszobás lakásért mint 13 év“ – értékelte az elemző.

Hírdetés

A legolcsóbb lakások Trencsén, Nyitra és Besztercebánya megyében vannak, amelyek megvásárlásához több mint nyolc évnyi kereset szükséges.

„Érdekes jelenség történt Nagyszombat és Zsolna megyében. Itt az átlagos ingatlanárak és bérek úgy mozdultak el, hogy mindkettőben gyakorlatilag ugyanannyit kell egy standard lakásért dolgozni, a különbség csak fél nap” – jelentette ki Malina.

Az elemző szerint az Eurostat statisztikái is azt mutatják, hogy Szlovákiában a 18 és 34 év közötti fiatalok 68,8 százaléka a szüleivel él.

„A 2023-as adatok szerint csak Horvátországban rosszabb a helyzet, ahol a fiatalok 76,9%-a él a szüleivel. Összehasonlításképpen a szomszédos Csehországban a 34 év alattiak mindössze 44,1%-a használta az ún. „mama hotelt”” – tette hozzá az elemző.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »