Portik volt olajos üzlettársára bízta Gyárfás a vizes EB közbeszerzéseit

Az Energol Rt. volt elnök-vezérigazgatóját kérték fel a 2010-es budapesti vizes Eb közbeszerzési eljárásának lebonyolítására. Gyárfás Tamás –állítása szerint – nem tudta, hogy Keszthelyi Péter, a Gyurcsány–Bajnai-kormányok állami sportberu­házásai­nak egyik legfőbb irányítója az olajoscég egyik vezetője volt korábban.

Gyárfás Tamás még a Magyar Úszószövetség elnökeként munkakapcsolatban állt Keszthelyi Péterrel, az olajbűnözés emblematikus cége, az Energol Rt. egykori elnök-vezérigazgatójával, majd elnökével – írta szerdán a Magyar Idők.

Keszthelyi vezetőtársai voltak a 90-es években igazgatóként – mások mellett – a korábban már büntetett cégalapítók, Drobilich Gábor, Ferencsik Attila és napjaink hírei­nek állandó szereplője, Portik Tamás.

Utóbbi a nyomozók, valamint ismerősei szerint minden megbeszéléséről hangfelvételt készített titokban, így a Keszthelyivel történt egyeztetéseit is felvehette annak energolos időszakában, 1994. november 30. és 1997. augusztus 22. között, és e felvételek is benne lehetnek a Portiknak tulajdonított és a közelmúltban lefoglalt kisteherautónyi hanganyagban.

A Válasz.hu Portik 2012-es elfogása után azt írta Keszthelyiről: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara korábbi főtitkára a 2002–2010-es időszakban már az állami sportberuházások egyik legfőbb irányítója volt Magyarországon, sőt, a Gyurcsány-érában a kormányzati negyed-projekt bírálóbizottságának szakmai titkári titulusát is ő viselte,vagyis fontos szerepet töltött be a Gyurcsány–Bajnai-kormányok sportberuházásai területén, és így került bizonyíthatóan munkakapcsolatba az úszószövetséggel.

Hírdetés

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2010–2011-es vizsgálata szerint a Magyar Úszószövetség szabálytalanul használta fel a 2010-es margitszigeti Európa-bajnokság költségvetési támogatását, a szövetség elnöke és főtitkára pedig jogosulatlanul vett fel juttatásokat.

A közbeszerzési szerződés nélkül igénybe vett szállodai költségeken, a negyvennyolcmillió forinton kívül további tízmillió forintot pedig éppen a már említett tribünök miatt kellett visszafizetnünk, holott ott volt közbeszerzési eljárás. Keszthelyi Péter urat, a BMSK Zrt. vezérigazgató-helyettesét kértük fel az eljárás lebonyolítására. Az általa képviselt cég üzemelteti például a szövetségek székházát, mondhatni a legszorosabb kapcsolatban áll a sportvezetéssel. Állítólag nem szakszerűen jártak el, és egyelőre nekünk kell ezt is megszenvednünk, azaz kifizetni – magyarázta akkor a helyzetet Gyárfás Tamás, az úszószövetség korábbi elnöke.

Gyárfás a Magyar Időknek kedden azt mondta: nem ismerte a 90-es években Keszthelyit, azt pedig a lap cikkéből tudta meg, hogy a férfi egykor az Energol Rt. elnök-vezérigazgatója volt.

A Portik Tamással való kapcsolatáról lapunknak tavaly adott interjújában Gyárfás elmondta: 1994-ben egy ingatlanügynök ismertette őket össze, és Portik tizenkét hónapra bérelte ki a házukat. Tíz évvel később lakást cseréltek egymással, Portik élettársa nevére került az a Széchenyi-hegyi luxusvilla, amelyben 2012-ben elfogták, Portikék egy rózsadombi ingatlant adtak cserébe. Később kiderült, Portik rögzítette a sportvezetővel való beszélgetéseit is. Ezek egyikén arról volt szó, hogy az egykori olajos vállalkozó Gyárfáson keresztül szerette volna felvenni a kapcsolatot Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

Gyárfás erről a Magyar Időknek kijelentette, hogy Portikot nem mutatta be senkinek. A lap érdeklődésére, miszerint igaz-e, hogy azon a kazettán, amellyel ügyvédjén keresztül legutóbb ismét meg akarták zsarolni, és amelyet a rendőrség tavaly december 17-én lefoglalt, hallható Portik Tamás részéről erre vonatkozó igény, Gyárfás Tamás azt felelte: a jelek szerint ismerik a felvételt.

ps.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »