Portenger és hangorkán a Velencei-tónál

Portenger és hangorkán a Velencei-tónál

A legnépszerűbb magyarokra táncolt és bólogatott a portengerben több mint százezer egyetemista és kevésbe egyetemista a Velencei-tó partján.

AZ EFOTT fesztivál már évek óta felvonultatja a hazai zenei világ legnépszerűbb bandáit. Idén is ott volt a Tankcsapda, a Quimby és talán a legnagyobb tömeget a Punnany Massif vonzotta a Velencei-tó partjára. Emellett sikerült komoly külföldi sztárvendéget is szerezni DUB FX személyében, bár ő már szinte minden nyáron felénk nyaral, van hogy többször is. A szervezők azt mondják, ez volt minden idők leglátogatottabbja, nem is lepődnénk meg ezen a péntek-szombati zsúfoltságot látva.

A helyszín olyan tekintetben szerencsés választásnak bizonyult, hogy Pestről könnyen megközelíthető volt, ráadásul a 40 fokos melegben napközben lehetőség volt strandolással hűteni a füstölgő agysejteket. Más oldalról viszont a fesztivál területe meglehetősen szűkös volt, ezáltal a különböző színpadok előadói szinte hangerőversenyt rendeztek. Voltak olyan pontok, ahol a multitaskos látogatók akár három koncertet is teljes hangerővel hallgathattak. Kiss Tibi meg is jegyezte, hogy jó, akkor inkább kihagyják a finomabb számokat a listáról.

Apropó hangerő, sok szabadtéri színpadon még éjfél után is kezdődtek koncertek, nem is beszélve a DJ-s helyszínekről, ahol hajnalig dübörgött a basszus, ezzel még három-négy kilométerre is megrezegtetve az ablaktáblákat. Felmerül a kérdés, hogy aki nem tombolni érkezett a tó partjára, hogy viselte ezt. Budapesten Tarlós István már rég ott állt volna decibelmérővel a kezében a rendezvény leállítását követelve.

Az italárak színvonala jól lett beállítva, úgyhogy még ösztöndíjból is össze lehetett spórolni egy kiadós támolygásra. A napijegyárak viszont már évek óta párhuzamosan emelkednek a nagyobb fesztiválok díjaival, ami talán kissé túlzás, de a tömeget látva mégis sokaknak megfizethető. A többség alighanem már tavasszal beszerezte a kedvező árú hetijegyeit.

Az EFOTT immár 40 éves, ezt ünnepelték szombati zárónapjukon is, az idők során több kategóriányit lépett előre, de a nagyobb tömeg a nagyobb sztárok, még több odafigyelést igényelnek, ebben sajnos több helyütt elhasaltak a szervezők. Így például Péterfy Bori sokak bánatára egy 50 fokos szaunában lépett fel. Tán a HÖOK-sátor is megérdemelt volna két nagy ventilátort, mint főszponzori szomszédja. A pultok kapacitása pedig a hétvégi napokon többszörösen lehetetlenné tette a fogyasztást, nem is beszélve arról, hogy hajnalban a taxik csaknem 600 forintos kilométerdíjért szállítottak, mindezt úgy, hogy másfél órás porban állás után lehetett hozzájuk férni.

Nyilván a változó helyszín nehézzé teszi ezen részletek kidogozását, de a lehetőség adott, van mostantól egy év következőig, lehet szintet lépni, hogy az EFOTT egy karcmentes középkategóriás fesztivállá válhasson 41 éves korára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »