Porosenkónak "szomorú hírei vannak": "Európa már háborúban áll"

Az Egyesült Államok értékelése szerint háborús bűncselekményeket követhettek el orosz katonák Ukrajnában – közölte szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Mint mondta, az amerikai vezetés következtetései a rendelkezésre álló nyilvános és hírszerzési információk gondos elemzésén alapulnak.

Közleményében az amerikai diplomácia vezetője azzal folytatta, hogy Washington nyomon fogja követni a háborús bűncselekményekkel kapcsolatos értesüléseket, és meg fogja osztani ezeket szövetségeseivel és a nemzetközi szervezetekkel. Mindemellett hangsúlyozta, hogy végtére is egy törvényszék hatáskörébe tartozik annak megállapítása, hogy valóban történtek-e ilyen jellegű bűncselekmények.

Blinken szerint "számos hihető jelentés van válogatás nélküli és szándékosan civileket célzó támadásokról, de másfajta atrocitásokról is", amelyeket orosz csapatok követtek el. A külügyminiszter e tekintetben különösen az ostromlott Mariupol városára hivatkozott.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amiért megtámadta Ukrajnát. Biden egyébként szerdán este érkezett Brüsszelbe, ahol csütörtökön három csúcstalálkozója is lesz Ukrajna ügyében – ha el nem alszik közben. A belga fővárosban lesz az EU-tagországok, a NATO-tagországok és a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-ek állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozója.

A The Insider című orosz hírportál szerdán közölte, hogy életét vesztette egyik újságírója Kijev bombázásában. Okszana Baulinával egy rakéta becsapódása végzett, amikor éppen a Podil kerületben korábban lebombázott bevásárlóközpont romjai közül tudósított. Az újságíró mellett egy másik civil is meghalt és ketten megsebesültek.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerdán este Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a nap folyamán 4554 civil hagyhatta el az orosz erők által ostromlott városokat humanitárius folyosókon keresztül. Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője közölte, hogy 2912 ember polgári járműveken menekült el Mariupol városából.

Hírdetés

Petro Porosenko volt ukrán államfő, jelenlegi ellenzéki vezető a német ZDF közszolgálati televíziónak adott interjújában az Oroszország és Vlagyimir Putyin ellen elrendelt nyugati szankciók szerepéről beszélt. "Kényszerítenünk kell szankciókkal a békére. És minden egyes nappal, amelyen Putyin folytatja az ukránok gyilkolását, a büntetőintézkedéseknek súlyosabbá kell válniuk" – jelentette ki.

Az azt firtató kérdésre, hogy megérti-e Olaf Scholz német kancellárt, aki ismételten ellenezte egy a NATO által ellenőrzött repüléstilalmi övezet létrehozását Ukrajna felett, Porosenko azzal felelt: "Szomorú híreim vannak egyes német politikusok számára". "Európa már háborúban áll. Orosz manőverező robotrepülőgépek támadták meg az (ukrajnai) NATO-kiképzőközpontot. Ez mindössze 20 kilométerre van a határtól. Putyin ezen felül ukrajnai atomerőművekre támad, és a sugárzás nem ismer határokat. Mindenhol megjelenhet" – fogalmazott a volt elnök.

Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter a nap folyamán közölte, hogy Ukrajna újabb fegyverszállítmányt kapott a balti országból. Bár nem részletezte a szállítmány tartalmát, a tárcavezető szerint "abban minden volt, ami a 21. századi hadviseléshez kell". Litvánia a harcok kitörése óta támogatja Ukrajnát humanitárius, orvosi és katonai készletekkel.

Washingtoni orosz nagykövet: az Egyesült Államok a háborús bűnök vádjával akarja szítani az oroszellenességet

Az Egyesült Államok az orosz fegyveres erők által Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűnökkel kapcsolatos kijelentéseivel igyekszik gonosznak beállítani Oroszországot a nemzetközi közvélemény előtt, és szítani akarja az oroszgyűlöletet – jelentette ki Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet szerdán.

A diplomata szavaival arra reagált, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter előzőleg azt mondta, hogy az Egyesült Államok értékelése szerint háborús bűncselekményeket követtek el orosz katonák Ukrajnában.

A washingtoni orosz diplomáciai képviselet vezetője hangsúlyozta, hogy "az ilyen kijelentések túlmutatnak a józan gondolkodáson". "Ami visszataszító, az az Egyesült Államoknak azon kísérlete, hogy magának tulajdonítsa a jogot annak megítélésére, ki a "háborús bűnös". Egy olyan ország, amely világszerte százezrek életét tönkretette, tönkretett országokat, humanitárius katasztrófák tízezrei és a nemzetközi terrorizmus melegágyainak kialakítása terhelik lelkiismeretét" – írta Antonov a nagykövetség sajtószolgálatának Telegram-csatornáján.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »