Pont az érintettek nem írták alá az atomfegyvereket betiltó megállapodást

Oroszország nem kíván csatlakozni az atomfegyverek betiltásáról szóló nemzetközi megállapodáshoz – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ biztonsági tanácsának a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásáról tartott ülésén.

„Abból a feltevésből indulunk ki, hogy a nukleáris fegyverek teljes felszámolása csakis az általános és teljes leszereléssel összefüggésben, illetve a mindenki – beleértve az atomfegyverekkel rendelkezők – számára egyenlő és oszthatatlan biztonság megteremtésének körülményei között lehetséges, ahogyan azt az atomfegyverek terjesztését tiltó nemzetközi szerződés, az úgynevezett atomsorompó-szerződés előírja” – mondta Lavrov. Az orosz külügyminiszter szerint azonban az atomfegyverek betiltásáról szóló szerződés figyelmen kívül hagyja a stratégiai stabilitást befolyásoló összes tényező figyelembe vételének szükségességét. Ezenkívül „mélyen megosztja a nemzetközi közösséget és destabilizáló hatása lehet a folyamatra”, amely „a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását” hivatott szolgálni – tette hozzá.

„Szeretném hangsúlyozni: egyetértünk az atomfegyvermentes világ megteremtésének feladatával, ugyanakkor ezt a célt nem lehet olyan egyoldalú módszerekkel elérni, mint amilyeneken e szerződés alapul” – jelentette ki az orosz külügyi tárca vezetője.

Hírdetés

A megállapodást 122 ország hagyta jóvá tavaly júliusban a világszervezet New York-i székhelyén. A szerződés aláírói a nukleáris fegyverek vagy más nukleáris robbanóeszközök kifejlesztésének, tesztelésének, előállításának, beszerzésének, birtoklásának és használatának teljes tilalmára vállaltak felelősséget.

Az egyezményt néhány ország nem támogatta, éppen azok, amelyek nyíltan vagy gyaníthatóan atomfegyverrel rendelkeznek: az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, India, Pakisztán, Észak-Korea és Izrael.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »