Polt Péter elé került a több millió palack megsemmisített Tokaji bor ügye

Polt Péter elé került a több millió palack megsemmisített Tokaji bor ügye

A Jobbik a Legfőbb Ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) fordult az Alfahír cikke után, amiben bemutattuk, hogy az állami tulajdonú Grand Tokajnál nagyüzemben és szisztematikusan semmisítik meg a Tokaji borokat – ezt jelentette be az ügyészég előtt tartott közös sajtótájékoztatóján Magyar Zoltán országgyűlési képviselő, és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei politikusa. 

Magyar Zoltán brutálisnak, felesleges pazarlásnak és példátlannak nevezte azt, ami a Grand Tokaj szegi pincéjében zajlik. A Jobbik agrár szakpolitikusának becslése szerint

az elmúlt fél évben több millió palack Tokaji bort semmisítettek meg.

Hangsúlyozta azt is, hogy semmilyen szakmai indok nem volt erre, hiszen még a cég dolgozóinak saját bevallása szerint sincs semmiféle minőségi probléma a Tokaji borokkal. Így továbbra sem lehet tudni, mi lehetett a mérhetetlen pusztítás oka – tette hozzá.

A képviselő súlyosbító körülménynek nevezte, hogy az UNESCO világörökség részét képző területen működő borászatról van szó, ami ráadásul hungarikum termékek állít elő. 

Eddigi információink szerint szélvédőmosó folyadékként végzik a Tokaji borok egy külsős cég által

– mondta el.

Grand Tokaj
Bíró László és Magyar Zoltán az ügyészség előtt

Hírdetés

MTI/Koszticsák Szilárd

Magyar Zoltán ezért hangsúlyozta, az ügyészségnél és az ÁSZ-nál is bejelentést tesznek, és az érintett hatóságoknál kezdeményezik, azonnal vizsgálják meg, hogy az állami tulajdonú Grand Tokajnál mi történik. Lapunk érdeklődésére a politikus közölte, az ügyészséget azért keresték meg, mert azt feltételezik, hogy a borok megsemmisítésével btk-ba ütköző cselekményeket követhettek el, az ÁSZ-t pedig azért, mert állami tulajdonról van szó, és hűtlen kezelését gyanítanak. 

Magyar optimista: Polték átvették

Az Alfahírt utólag arról tájékoztatta Magyar Zoltán, hogy a bejelentésüket Polt Péter legfőbb ügyész titkársága átvette. A politikus optimistán nyilatkozott, mint mondta, olyan bizonyítékokat csatoltak a levélhez, ami alapján egy jogállamban meg kell indítani az érdemi vizsgálatot. 

„Jelen pillanatban Tokaj-Hegyalján folyamatosan üvegcsörgés közepette telnek a napok”

– kezdte a tarcali illetőségű Bíró László, és ő is kiemelte, hogy „a finom Tokaji nedűvel” feltöltött palackokat válogatás nélkül öntik ki 1 köbméteres IBC tartályokba.

„Ne beszéljünk félre! Itt nem szellőztetés, nem újrapalackozás van”

– fogalmazott a politikus, aki szerint egyértelmű, megsemmisítés zajlik.

„Jól látják, jól hallják, a Tokai Szamorodniból, és azokból a hungarikumokból, amit az utóbbi időszakban megtermeltek Tokaj-Hegyalján, semmi más nem marad, csak az, amit szétkennünk a téli időszakban a szélvédőnkön”

– tette még hozzá. 

Bíró László egyébként felhozta azt is, hogy Tokaj-Hegyalját eddig is „borzasztóan sújtotta” a kormány térségre kivezetett gazdasági rendszere: példaként felhozta, hogy a hozamkorlátozás eredményeként a zárt borvidéken gazdálkodók négyzetméterenként 70 dekagramm szőlőt adhatnak le.

Tegnapi cikkünkben is megírtuk, hogy kerestük a Grand Tokajt, azonban nem válaszoltak a kérdéseinkre. Természetesen a céget ma is megkeressük, de Magyar Zoltán országgyűlési képviselőként maga is időpontot kért a mai napon az állami tulajdonú cégtől, hogy a helyszínen vizsgálódhasson. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »