Politológus: Nem kap nagy figyelmet a kampány

Politológus: Nem kap nagy figyelmet a kampány

A jelöltpártok nem fordítanak nagyobb figyelmet az EP-választási kampányra, mivel rövid időn belül ez a harmadik választás, és a választók elfáradtak, vélekedik Juraj Marušiak, a Szlovák Tudományos Akadémia politológusa. Arra számít, hogy a kampány még erősödni fog. Szerinte a választási preferenciák egyelőre nem jeleznek jelentős változást a parlamenti választásokhoz képest.

„Az EP-választási kampány a miniszterelnök elleni merénylet előtt is is gyenge volt” – mondta Marušiak a TASR hírügynökségnek. A szavazók mozgósítására tett kísérletek már 2019-ben megmutatták a határaikat. Elmondása szerint az előzőekhez képesti növekedés ellenére még mindig nagyon alacsony volt a részvétel.

Ez is egy oka annak, hogy a pártok miért nem kampányolnak intenzívebben. Marušiak szerint a választók elfáradtak, hiszen mögöttük van a szeptemberi parlamenti és a tavaszi szlovákiai államfőválasztás.

Hírdetés

A politológus szerint a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet erősítheti a Smer-SD preferenciáit, és hozzájárulhat a választók mozgósításához. A preferenciákban azonban jelentős változásra nem számít.

Kivétel az SNS visszaesése, amely helyett valószínűleg a Republika párt kerülhet be az Európai Parlamentbe”

– tette hozzá. Szerinte a májusi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a választók a két fő riválist – a Smer-SD-t és a PS-t – preferálják, míg a Hlas-SD preferenciái jelentősen visszaesnek az egyik választás előtti modell szerint.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »