Politológus: a szeptemberi választásokon sok szavazat elveszhet

Politológus: a szeptemberi választásokon sok szavazat elveszhet

A Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa, Juraj Marušiak politológus szerint a szeptember végi választásokon nagyon sok leadott szavazat elveszhet.

Ezt azzal kapcsolatban fogalmazta meg, hogy a felmérések szerint túl sok párt támogatottsága ingadozik az ötszázalékos belépési küszöb környékén.

Az a körülmény, hogy ilyen sok politikai tömörülés található ebben a sávban, a jobboldal felaprózottságának a következménye – véli a szakember.

Ehhez hasonló helyzet alakult ki az 1992-es választások során, amikor a leadott szavazatok több mint 20 százaléka nem ért célba és ez a HZDS helyzetét jelentősen megerősítette, miután 74 képviselői helyet szerzett (a 150 fős törvényhozásban), miközben a mozgalomra csak a választók 37,26 százaléka voksolt.

Hogy ez ne ismétlődjön meg, Marušiak úgy látja, hogy a politikusoknak reálisan meg kellene fontolniuk, hogy milyen eséllyel induljanak a voksokért.

Ezesetben nemcsak a választói szavazatok megoszlásáról van szó, hanem egy olyan kudarcról is, amely beárnyékolhatja vagy végleg a sutba dobhatja azokat az eszméket, amelyeket ezek a pártok és politikusaik képviselnek.

Hírdetés

Emlékeztett rá, hogy korábban a személyes ellentétek és a túlzott ambíciók a lengyel belpolitikát is jellemezték, de miután a választási kudarc miatt sok ambíciózus politikus parkoló pályára került vagy végleg kikopott a politikából, ez észszerűbb viselkedésre ösztönözte a politikusokat.

Marušiak szerint a választóknak is meg kellene fontolniuk kire adják a szavazatukat. 

A megbízható közvéleménykutatók felméréseit kellene figyelniük, mivel főleg az ismeretlen ügynökségek ezeket a felméréseket a választási kampány sajátos formájának tekintik”

– vélekedett a politológus, aki ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy még a legmegbízhatóbbnak látszó felmérések alapján sem lehet tévedhetetlenül megjósolni a választások kimenetelét.

Ezek legfeljebb a pillanatnyi választói hangulatot tükrözik, amely a felmérés után esetleg lényegesen megváltozhat. 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »