"Politikailag kényes az ügy", azért hallgatott és hazudozott a német rendőrség – és azért nem gyűjtik be a tetteseket sem

"Politikailag kényes az ügy", azért hallgatott és hazudozott a német rendőrség – és azért nem gyűjtik be a tetteseket sem

Kemény állami fellépést sürgetett a szilveszteri molesztálások és nemi erőszakok elkövetőivel szemben Sigmar Gabriel a Bild német napilapnak nyilatkozva, s annak lehetőségét is megfontolandónak mondta, hogy a bűnelkövető menedékkérőket hazatoloncolják.

Közben tovább dagad a szilveszteri molesztálások körüli botrány: egy kölni lap szerint a városi rendőrség szándékosan nem hozta nyilvánosságra az elkövetők származását, holott már akkor százakat igazoltattak. Eddig mindössze 16 embert gyanúsításról számolt be az észak-rajna-vesztfáliai város rendőrsége.

"Miért fizessék német adófizetők külföldi bűnözők büntetésvégrehajtási költségeit?" – tette fel a kérdést a szociáldemokrata politikus, aki szerint az elrettentő ereje is nagyobb annak, ha valakinek azzal kell szembenéznie, hogy otthon kell letöltenie a büntetését egy német börtön helyett. Az alkancellár arra is rámutatott, hogy hatékonyabbá és gyorsabbá kell tenni a kitoloncolásokat. Ha egy ország például vonakodik visszafogadni elítélt állampolgárát, akkor Gabriel szerint választás elé kell állítani: vállalja a felelősséget állampolgáraiért, vagy kevesebb fejlesztési támogatást kap.

A legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is a törvények szigorítását szorgalmazza. "A közbiztonságra és közrendre leselkedő jelentős veszély" esetén bővítenék a megfigyelési jogköröket, emellett pedig az a menedékkérő vagy menekült, akit letöltendő szabadságvesztésre ítélnek, elveszítené a menekültstátushoz való jogot. Peter Tauber, a CDU főtitkára felszólította a szociáldemokratákat, hogy támogassák a szükséges, de népszerűtlen intézkedéseket is. (Vajon ki szemében lennének ezek népszerűtlen intézkedések – Merkelén kívül?… – a szerk.)

Olyan nincs, hogy mindig a CDU felelős a kemény és nehéz döntésekért, a szociáldemokraták pedig elosztják a finom falatokat. Így nem működhet egy nagykoalíció" – bírálta a kisebbik kormánypártot Tauber.

Hírdetés

Majd a "megelőző felvilágosítás" megoldja…

A politikus a Rheinische Post című düsseldorfi újságnak nyilatkozva hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek. (A "mindent" persze nem kell komolyan venni: amivel tényleg meg lehet akadályozni a hasonló esetek megtörténtét, azt biztos nem fogják meglépni – a szerk.) A belügyi tárcavezető a megelőző felvilágosítást, a gyülekezésre alkalmas tereken a térfigyelő kamerák számának növelését, a rendőrök nagyobb utcai jelenlétét és a kemény büntetéseket említette az intézkedések között. Mint mondta, mindehhez "természetesen" hozzátartozik az is, hogy Németországból ki fogják utasítani azokat a külföldieket, akik komolyabb bűncselekményeket követnek el.

A politikai korrektség béklyójában a rendőrség

Szándékosan tartották titokban a kölni rendőrség illetékesei a főpályaudvar környéki zaklatások elkövetőinek származását – jelentette pénteken a Kölner Stadt-Anzeiger című újság. A lap arról írt, hogy a rendőrség vezetői számára nyilvánvalóan már szilveszter éjjel világos volt, hogy a nagyjából száz igazoltatott férfi között sok a szíriai, iraki és afganisztáni "menekült", akik csak rövid ideje élnek Németországban.

A rendőrség illetékes szolgálati csoportjának vezetője a Kölner Stadt-Anzeiger értesülése szerint szándékosan azért nem nevezte meg az igazoltatott férfiak származását, mert az számára "politikailag kényes" ügynek tűnt. Az újság megkeresésére a rendőrség sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem akarta ezt az információt. Hát persze hogy nem…

Csak hamis vagy hiányos információkat közöltek

A Német Újságíró Szövetség (DJV) elnöke pénteken bírálta a rendőrség félretájékoztatási politikáját. "A közvéleménynek joga van az átfogó tájékoztatáshoz" – húzta alá Frank Überall. Botrányosnak nevezte, hogy a kölni rendőrfőnök egyetlen további kérdésre sem akar válaszolni az ügyben, s azzal vádolta meg a főrendőrt, hogy ezidáig csak hamis vagy hiányos információkat közölt a kérdésben.

A DJV elnöke sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a belügyminiszter sem szolgált elegendő információval. Ha kiderül, hogy az elkövetők Németországban élő külföldiek voltak, akkor a rendőrségnek nincs joga visszatartani ezt az információt.

"Az újságírók dolga lenne, hogy felelősen kezeljék ezt az adatot" – hangsúlyozta Frank Überall.

Ezerből 16

A rendőrségi szakszervezet (GdP) észak-rajna-vesztfáliai vezetőjének meggyőződése, hogy a bő egy hónap múlva esedékes kölni utcai karneválon a biztonság garantált lesz, és nem fognak előfordulni a szilveszterihez hasonló erőszakos cselekmények – olvasható a Neue Osnabrücker Zeitung című lap pénteki számában. "A nők aggodalom nélkül tudnak majd Kölnben mozogni" – ígérte Arnold Plickert, kérdés, hogy ki hisz még neki. Mint mondta, a rendőrség egészen másképp fogja megtervezni utcai jelenlétét, és elegendő munkatársat fog a helyszínre vezényelni. A karnevál idején nem 80, hanem talán több száz rendőr is lesz majd a téren – tette hozzá.

A rendőrségnek 16 gyanúsítottja van, bár legtöbbjüket név szerint még nem azonosították, csak kép- és videofelvételek alapján. Mindannyian észak-afrikai származásúak (ami azért is érdekes, mert a helyi rendőrök szerint a molesztáló horda nagy részét szíriaiak tették ki – de talán nekik "mentelmi joguk" van a Mutti jóvoltából).

Az előzőleg megszólaló szakszervezeti vezető tudatta: szilveszterkor a rendőrök mintegy 80 embert igazoltattak vagy állítottak elő, és többen a menekültügyi hivataltól kapott papírokat mutatták fel. "Egész biztos, hogy voltak menekültek az elkövetők között" – jelentette be Arnold Plickert bő nyolc nap után azt, amit már már nagyjából mindenki tudott…

(Kuruc.info – MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »