Politikai nyilatkozatot írt alá Klaus Iohannis és Emmanuel Macron

Politikai nyilatkozatot írt alá Klaus Iohannis és Emmanuel Macron

Politikai nyilatkozatot írt alá Emmanuel Macron francia és Klaus Iohannis román államfő Párizsban, a román-francia stratégiai partnerség keretében.

Az Élysée-palotában aláírt dokumentum értelmében a következő négy évben Románia és Franciaország új ütemtervet hoz létre a közös érdekeket szolgáló politikák továbbfejlesztése terén.

Az Európai Unión belüli együttműködés keretében Franciaország teljes mértékben támogatásáról biztosítja Romániát annak elnöksége idején az EU Tanácsának élén. A felek kötelezik magukat a kétoldalú, illetve – főként Németországgal közösen – a háromoldalú kommunikáció elmélyítésére az európai ügyek terén. Azt is belefoglalták a dokumentumba, hogy a két ország továbbra is konzultálni fog a schengeni-övezet megerősítésével kapcsolatos kérdésekben, és Franciaország továbbra is támogatni fogja Romániát a schengeni-övezethez való csatlakozási törekvéseiben.

A nyilatkozat kitér a keleti partnerség és a déli szomszédság országaival való együttműködésre is. Románia és Franciaország ezen országok belső reformját, illetve a belső és külső fenyegetésekkel szembeni válaszkészségének megerősítését fogja elősegíteni – derül ki a dokumentumból.

Hírdetés

A felek azt vallják, hogy egy európai védelmi alap létrehozása és egy állandó, strukturált együttműködés elindítása a technológiai és ipari együttműködést is serkenteni fogja, megteremtve ezzel egy versenyképes európai védelem alapjait.

Az aláírók ugyanakkor megerősítették az Észak-atlanti Szerződés Szervezetén (NATO) belül tett vállalásaikat.

Románia és Franciaország 2008-ban lépett stratégiai partnerségre.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »