"Politikai háború folyik ellenem, melyet Soros György pénzel” – így a zsidó milliomos

Pénzmosással és korrupcióval gyanúsítják Izraelben Beny Steinmetzet, akit néhány társával együtt lecsuktak. Köztük Tal Silbersteint, aki az osztrák kancellár tanácsadója volt a választási kampányban. A kínos ügy miatt az osztrák kancellár azonnali hatállyal megszakította vele a viszonyt – számol be az izraeli Haaretz. De hogy kerül a képbe Soros György?

Miért vádolja őt Beny Steinmetz (aki különben szintén dollármilliárdos) azzal, hogy hadjáratot pénzel ellene? Régi és távoli ügyről van szó: a világ legnagyobb vasércbányájáról, amely Guineában található.

Sokat éltem távol Izraeltől, és most csodálkozom, hogy ezt teszik itt velem. Politikai háború folyik ellenem, melyet Soros György pénzel. Ilyen csak totalitariánus rendszerekben lehetséges – hangoztatta Beny Steinmetz a bíróság előtt Izraelben. Egy meg nem nevezett nő a vád legfontosabb tanúja, aki egy Soros György által támogatott nemkormányzati szervezet munkatársa. Soros szerint csak a szokásos korrupcióellenes küzdelemről van szó, de Beny Steinmetz nem így látja. Balszerencséjére az izraeli rendőrség inkább Soros álláspontját osztja: azt gondolják, hogy a külföldi fiktív üzletek hatalmas pénzmosási lehetőséget jelentettek Beny Steinmetznek és a vele együtt letartóztatott öt másik üzletembernek.

Ráadásul más országok pénzügyőrsége is vizsgálja Beny Steinmetz üzleteinek törvényességét.

Izrael egykori leggazdagabb emberét decemberben már letartóztatták, de aztán szabadlábra helyezték. Most azért tartóztatták le megint, mert a hatóságok attól tartanak, hogy valamiféle akcióra készül annak érdekében, hogy megakadályozza az ellene folyó vizsgálatot.

Mi a fő vád Beny Steinmetz ellen?

Hírdetés

Az, hogy megvesztegetéssel szerezte meg a világ legnagyobb vasércbányájának egy részét Guineában még 2008-ban. Guinea kormánya 2014-ben törölte is az ügyletet mondván, hogy Steinmetz cége megvesztegette az akkori diktátor környezetét, és így szerezte meg a részesedését a bányában. Steinmetz szerint egy régi ügy fölösleges felmelegítéséről van szó. Nemcsak Izraelben érdeklődik a rendőrség e guineai ügy után, hanem Londonban is. A nagy összegű csalások hivatala a brazil Rio Tinto bányavállalat szerepét vizsgálja ebben az ügyben. A Rio Tinto két vezető munkatársát ugyanis elbocsájtották a guineai korrupció miatt. Steinmetz videón tett vallomást az ügyben, Londonban.

Továbbra is fenntartva azt az állítást, hogy az egész ügy nem más, mint Soros György bosszúja vele szemben. Szerinte Soros is érdekelt volt annak idején a guineai ügyben. Soros ezt cáfolja mondván, hogy ugyanannak a korrupcióellenes harcnak a része ez, mint amit a Transparency International és más szervezetek folytatnak Afrikában vagy Európa keleti részén.

Egyébként Steinmetz Európa keleti részében is kötött kétes üzleteket. A Haaretz feleleveníti, hogy 2015-ben a sajtó Romániában megírta: Steinmetz illegális ingatlanügyletekben volt benne nyakig. Ezekkel a kétes bizniszekkel a romániai média szerint 160 millió dolláros kárt okoztak az államnak Romániában.

A most 60 éves Beny Steinmetz csodagyerek volt az üzleti életben: Afrikában hamar meggazdagodott. Elsősorban a gyémántbányászat és -kereskedelem alapozta meg a gyors gyarapodást, melynek a fő színtere Dél-Afrika volt. Más afrikai államok bányászatában is jelentős érdekeltségei vannak még ma is – írja a Haaretz.

Hatalma és befolyása megingott, amikor a gyémántpiacon Lev Leviev, az Üzbegisztánból Izraelbe érkezett zsidó kereskedő kivégezte a korábbi afrikai gyémántmonopóliumot. Beny Steinmetz, aki egykor Izrael leggazdagabb üzletembere volt, kiváló politikai kapcsolatokkal, ma már a múlt emberének számít. A hasonló korú Lev Leviev ugyanis a remek izraeli kapcsolatokon túl jóban van Putyin orosz elnökkel és Trump ortodox zsidó vejével, Jared Kushnerrel is. És akkor még nem beszéltünk a kínai titkosszolgálatról, mely szintén komoly szerepet játszik Afrikában.

Ehhez képest Steinmetznek csak a bírósági harc marad régi elvesztett afrikai ügyekben, illetve az évek óta folyó adok-kapok a 86 éves Soros Györggyel. Az izraeli bíróság mindenesetre hangsúlyozta, hogy azért helyezte letartóztatásba Beny Steinmetzet a házi őrizet után, nehogy politikai kapcsolatait kihasználva akadályozza az igazságszolgáltatás menetét az ellene folyó korrupciós, illetve pénzmosási perben, Izraelben.

hvg.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »