„Politikai csőd” – Európa így nem működhet?

A magyar népszavazás eredményeit elemezték német politikai pártok vezetői.

Nem lehet a magyarországi népszavazás eredményét lesöpörni az asztalról – mondta a Die Welt című lapnak Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. Weber szerint a referendum megmutatta, hogy a magyarok nem akarnak kötelező kvótát, ameddig a parlamentjük nem járul hozzá. A frakcióvezető úgy látja, hogy más uniós tagországokban is sokan osztják a magyarok kételyeit, így a kormányfőknek le kell ülniük a tárgyalóasztalhoz és eredményre kell jutniuk a migráció kérdéseiben.

Szintén a lapnak nyilatkozott a német szövetségi parlament EU-ügyi bizottságának elnöke. Günther Krichbaum szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök „nemzeti sorskérdésként állította be” a népszavazást, az eredmény pedig „politikai csőd” a számára.

A magyar népszavazásról nyilatkozott a Bild című lapnak a Kereszténydemokrata Unió részéről Elmar Brock, az Európai Parlament külügyi bizottságának vezetője is. Brock szerint ha minden egyes ország úgy viselkedne, mint Magyarország, akkor veszélybe kerülne az EU, mert semmit sem lehetne véghezvinni.

Nyilatkozott a lapnak az Európai Parlament alelnöke is. Alexander Graf Lambsdorff szerint Európa nem működhet, ha mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti. Graf Lambsdorff szerint Orbán Viktor csak akkor ragaszkodik Európához, amikor az uniós forrásokat szétosztják. Amikor ez megtörtént ismét szembefordul Európával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »