Politikai cirkuszt látott, megsértődött, és távozott a szocialista

Politikai cirkuszt látott, megsértődött, és távozott a szocialista

Hiába gyűjtöttek össze 4600 tiltakozó aláírást a szegedi Cserepes sori piac kereskedői, a nemrég kinevezett igazgató nem állt velük szóba. A bérleti díjak drasztikus emelését ellenző árusok gyűlést szerveztek a piacra, melyre meghívták az önkormányzati tulajdonú fenntartó vezetőjét is, de az miután meghallgatta a kereskedőket, szó nélkül elment.

Civil szervezetek, helyiek és a sajtó is megjelent a gyűlésen, amelyet a bérleti díjak emelése miatt hívtak össze a szegedi Cserepes sori piac árusai, de az igazgató nem adott engedélyt a forgatásra. Arra hivatkozott, hogy előre nem egyeztette vele senki. Az elkeseredett kereskedők hiába mondták el neki panaszaikat, a piacot üzemeltető önkormányzati cég vezetője nem állt velük szóba, és elment.

„Önök idehívtak engem. Azt mondták, hogy én beszélgetni fogok itt a kereskedőkkel. Ennek ellenére önök idecsődítették a sajtót, és ebből politikai cirkuszt, médiaeseményt kreáltak, amihez én sok sikert kívánok, de nem kívánok benne részt venni” – jelentette ki Cserepes Sori Piac Kft. igazgatója, Rácz Attila.

Hírdetés

A cég vezetője 2002-óta a szocialista párt tagja, korábban az egyik szegedi országgyűlési képviselőnek volt a személyi titkára a parlamentben.

A kereskedők az április elsejével tervezett díjemelés mértékét, illetve az áfa bevezetését kifogásolják. „Szerdán kint volt az igazgató úr, és egy kisebb csoport előtt beismerte, hogy őneki ez le van írva, és végre kell hajtania. Most kész tények elé állítottuk azért, hogy legalább a média tudja bizonyítani azt, hogy mi a valós tényeket mondjuk vele szemben. Nem tudom megérteni, hogy miért nem partner az igazgató” – fogalmazott Hamza János, a kereskedők képviselője.

A kereskedők többségében áfamentes egyéni vállalkozók, így ők nem igényelhetnék vissza a befizetett áfát. A tervezett emeléssel és az áfa bevezetésével együtt másfélszeresére emelkednének a bérleti díjak, amit a csökkenő forgalom mellett már nem tudnak kigazdálkodni.

A kereskedők közt már van, aki felmondott, és mások is ezt tervezik. „Az érvényes szerződésünkben harminc nap a felmondási határidő, azt neki kötelessége betartani. Azt állította – most ilyen szóbeszéd terjed –, hogy le fogja lakatolni elsején a nemfizetők a bódéit. Úgy gondolom, hogy ez nem így működik, ezt nem lehet, ez törvénytelen. Ha ez így történik, akkor megfelelő helyen megtesszük a bejelentésünket” – így Váczi Tibor kereskedő.

A kereskedők azt mondják, tovább folytatják az aláírásgyűjtést, és forgalomlassító demonstrációt is tarthatnak, ha nem ülnek le velük tárgyalni. Úgy számolnak: ha nem tudnak megegyezni, a kereskedők négyötöde is elmehet a piacról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »