Politico: Trump magyarbarát helyettese katasztrófa lehet Ukrajna és Európa számára

Politico: Trump magyarbarát helyettese katasztrófa lehet Ukrajna és Európa számára

Nyitókép: SITA

Miközben a magyarság szuverenista, konzervatív, békepárti része üdvözli Donald Trump várható elnökhelyettesét, a brüsszeli Politico arról ír, hogy J.D. Vance kinevezése aggodalmakat válthat ki Európában.

A nem sok híján a halálát okozó szombati merénylet másnapján Donald Trump Trump megnevezte alelnökjelöltjét. Ő pedig nem más, mint a magyarokkal szimpatizáló Ohio állambeli szenátor, J.D. Vance. Vance több alkalommal is pozitív példaként beszélt Magyarországról, és a magyar kormánnyal is kapcsolatban áll.

Vance ráadásul elég kíméletlen retorikát folytat több, konzervatív oldalon kulcsfontosságúnak számító témában: ilyen a genderpropaganda, az illegális bevándorlás és az egyetemeken elharapódzó marxista elhajlások.

Magyarokkal szimpatizáló alelnöke lehet az USA-nak

Európa nagyrésze aggodalommal tekint Donald Trump második elnöki mandátumára, és hogy annak milyen hatása lesz az amerikai külpolitikára, írja a bizottsághoz közeli Politico. A portál szerint az európai szövetségesek amiatt aggódnak, hogy a trump kormányzat megszüntetheti Ukrajna támogatását, és hátat fordíthat az eddigi NATO stratégiának is.

Hírdetés

A 39 éves ohiói szenátor, teljes nevén James David Vance, a Republikánus Párt egyik leginkább az állami elzárkózást hirdető képviselője. Határozottan ellenzi a további források felhasználását Ukrajna megsegítésére, és bírálja, hogy szerinte Európa túlzottan függ az Egyesült Államoktól a védelmi kiadások terén.

Egy, a Politiconak neve elhallgatását kérő magas rangú EU-tisztviselő gy hétfői interjúban azt mondta, hogy Vance kinevezése „katasztrófa” Ukrajna számára – és így az EU számára is, amely támogatja Ukrajnát az orosz agresszió elleni védekezésben. .

Vance központi szerepet játszott az ukrán segélytörvény megdöntésére tett erőfeszítésekben az amerikai szenátusban az év elején, és bár ez az erőfeszítés kudarcot vallott, újságíróknak elmondta, hogy a republikánusok „világossá tették a világ többi része számára, hogy Amerika nem írhat ki örökké üres csekkeket”

Az európai politikusokat Vance protekcionista álláspontja is aggasztja, ami megnehezítheti az USA és Európa közötti kereskedelmi kapcsolatokat. Az ohiói szenátor az amerikai ipar elkötelezett védelmezője, és az importvámok bevezetését szorgalmazza.

Hogy kicsoda valójában Trump várható helyettese, arról ITT írtunk bővebben. A

ČTK, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »