Politico: Magyar érdekeket sért Orbán politikája

Politico: Magyar érdekeket sért Orbán politikája

Elszigetelődnek a magyar politikusok az unió központjában, így értékes pozíciókat sem foghatnak – írja a Politico európai kiadása.

Magyar? Ki, én? – Brüsszel páriáinak vallomása címmel jelentetett meg cikket a Politico európai ügyekkel foglalkozó kiadása. A cikk felhívja a figyelmet az elmúlt hat év orbáni politikájára, amely „tüzes nacionalizmusával és keményvonalas bevándorlás ellenességével” komoly hullámokat vert. A miniszterelnök emberei, sőt azok gyermekei isszák meg az orbánizmus levét – írják.

Navracsics a legnagyobb pofozózsák

A cikk példaként Navracsics Tibort hozza, aki a miniszterelnök belső köréből került ki: külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes is volt. Ismert, Navracsicsot meghallgatásán keményen „égették”, mert az Orbán-kormány tagja volt, mikor – a kritikusok szerint – jogokat nyirbáltak. Junckerék ezt követően nemes egyszerűséggel kiszedték Navracsics portfóliójából az uniós állampolgárság területét, ami gyakorlatilag egy pofonnal ért fel. Várhelyi Olivér uniós nagykövet szerint mindez Juncker bosszúja lehetett, mert Orbán keményen ellenezte a politikus EB-elnöki pozícióba helyezését. És ha már pofonok: az írás természetesen nem megy el szó nélkül a pofozkodós, diktátorozós „barátság” mellett.

A cikk ugyanakkor kiemeli, hogy Lengyelország is kapott komoly kritikákat, de hazánkat méreténél fogva könnyebb büntetni.

Putyin barátja és a halászat

Már régebb óta döcögött Orbán és az unió viszonya, de a legnagyobb ellenszenvet a határzár váltotta ki, illetve az sem segít, hogy jó viszonyt ápol Putyinnal. Mindeközben hazánk kapja az egyik legnagyobb mértékű támogatást, azonban a rosszra fordult viszony már az ország érdekeit sérti, vallják magyar hivatalnokok. A cikk kiemeli, hogy Navracsics posztja mellett a halászat területét sikerült megnyernie hazánknak. „El tudja képzelni, hogy a tenger nélküli Magyarországon ez az ágazat milyen prioritással bír?” – mondta Várhelyi.

Kicsúfolják a gyereket, mert magyar

A lap szerint nemcsak a politikusok szenvednek attól Brüsszelben, hogy páriaként kezelik őket. Andor László korábbi biztos a Politicónak felidézte barátai történetét: egy általános iskolás gyereket az ország menekültpolitikája miatt csúfoltak. Gonosznak nevezték, mert magyar.

Nem sok jót vetít előre a helyzettel kapcsolatban az írás lezárása, mely a kötelező kvótarendszer körül kialakult cirkuszt szedi elő. Azt már mi jegyezzük meg, hogy az EB keddi diktátuma a migránsok befogadásáról csak olaj lesz a tűzre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »