Politico: külügyi bojkott készül Orbán ellen

Politico: külügyi bojkott készül Orbán ellen

Hiába szervez augusztus végére Budapestre külügyi csúcstalálkozót Orbán Viktor, az EU többi országának külügyminiszterei bojkottálni fogják ezt a rendezvényt, és saját csúcsot szerveznek – erről ír a Politico. Josep Borrell állítólag a héten bejelenti az "ellenrendezvényt", amellyel megpróbálják "kifogni a szelet Orbán vitorlájából".

Az Európai Unió külügyminiszterei úgy készülnek, hogy augusztusban saját külügyi csúcstalálkozót szerveznek ahelyett, hogy Budapestre utaznának Orbán Viktor miniszterelnök rendezvényére. Az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország augusztus 28–29-én Budapesten tervezi megrendezni a külügyi csúcstalálkozót, amely kiváló alkalom lenne Orbán Viktor számára, hogy megpróbálja alakítani a blokk külpolitikai menetrendjét, és Szijjártó Péter külügyminisztere számára, hogy reflektorfénybe kerüljön. De miután Orbán akadályozta az Ukrajnának nyújtott segélyeket, és Vlagyimir Putyinnál, valamint Hszi Csin-pingnél tett "önjelölt békelátogatást", amelyeket nem egyeztetett az EU 26 másik nemzeti vezetőjével, sok külügyminiszter jelenleg azzal próbálkozik, hogy elkerülje, hogy kellékévé váljon egy – ahogy fogalmaznak – "újabb Orbán-propagandashow-nak" – írja a Politico.

AZ EU külügyi vezetője, Josep Borrell az Orbán-csúccsal egy időben "hivatalos" külügyi tanácskozásra fogja összehívni a minisztereket
– közölte három, a tervről közvetlenül tudó, névtelenséget kérő uniós diplomata, akik a lépés érzékeny jellege miatt névtelenséget kértek. Erre azt követően kerül sor, hogy Magyarország uniós megbízottját, Ódor Bálintot keményen bírálták kollégái a hónap elején tartott ülésen, és Szlovákia volt az egyetlen ország, amely nem állt be a sorba. A külügyi csúcstalálkozó bojkottálásával a miniszterek azt remélik, hogy korlátozni tudják Magyarország "trollkodását".

Ha ugyanazon a napon lesz egy hivatalos külügyi tanácskozás, amelyet a főképviselő szervez, a miniszterek nem tudnak majd Budapestre menni – mondta az egyik diplomata. Egy másik hozzátette, hogy a budapesti találkozó bojkottálásával a többi külügyminiszter "egyértelmű jelzést akart küldeni, hogy Magyarország nem az EU nevében beszél".

"Sajnos nem érünk rá"

Hírdetés

Már az orosz–ukrán háború előtt is évek óta nőtt a feszültség az EU és Magyarország között, emlékeztet a portál, amely szerint Orbán alatt az ország visszalépett a demokratikus normáktól és a jogállamiságtól, valamint megzavarta az EU zavartalan működését azáltal, hogy törvények elfogadását vagy különböző finanszírozásokat akadályozott meg, hogy ezzel összefüggő területeken engedményeket érjen el.

A Politico szerint más uniós országok miniszterei hajlandók voltak elfordulni Magyarországtól, hiszen a magyar elnökség első, Budapesten megrendezett, iparpolitikáról szóló tanácskozásán mindössze hét más ország minisztere jelent meg. Egyetlen biztos sem vett részt rajta.

Bojkottálni azt a rendezvényt, amely az elnökséget betöltő ország számára a világ színpadán való bemutatkozásra szolgálna, arra lehet jó, hogy kivegye a szelet Orbán vitorlájából – véli a politico.

A lap szerint egy diplomata azzal viccelődött, hogy "sajnos" országuk nem tud majd részt venni Orbán rendezvényén, ha Borrell ellenrendezvényt szervez. A tervről informálisan már több uniós országgal, köztük Franciaországgal és Németországgal is tárgyaltak.

Szerdán Borrell csapata bemutatja a tervet az EU 27 állandó képviselőjének.

(Politico – Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »