Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

Úgy tiltja majd az orosz olaj vásárlását az Európai Unió, hogy valójában engedélyezi – írja a Politico. A brüsszeli lap szerint ez a lényege a kompromisszumnak, amely állításuk szerint péntek estére született meg az EU vezetése és a tagállamok kormányai között. A hírről a Mandiner közölt összefoglalót.

Emlékeztettek: a tervek szerint az uniós csúcson döntenének az Oroszország ellen bevezetett hatodik szankciós csomagról. Ennek lenne része az, hogy megtiltják az orosz nyers- és finomított kőolaj importját.

A Politico hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől ellenezte a tervet.  Ahogy arról a Körkpen is beszámoltunk, Orbán Viktor gazdasági atombombának nevezte az elképzelést, később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy 15 milliárd eurós kompenzációt kérne Magyarország a támogatásért cserébe, mert a magyar számítások szerint ennyiből lehetne a magyar energiarendszert leválasztani az orosz szénhidrogénekről.

Hírdetés

A Politico a Mandiner szerint úgy fogalmazott, hogy

végül az EU engedett, ami annyit jelent, hogy úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot a jövő héten az orosz olaj importjának tilalmával, hogy egyes tagállamok mentességet kapnak.

A brüsszeli lap úgy értesült, hogy Magyarország mellett Szlovákia és Németország is mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól, arra hivatkozva, hogy nincs tengeri kijáratuk. Hozzáfűzik, hogy ez Németország esetében természetesen nem igaz, így azok a fideszes nyilatkozatok bizonyulhatnak hitelt érdemlőnek – például Deutsch Tamás nyilatkozata –, amelyek szerint a háttérből, csendben öt-hat tagállam is drukkolt Orbán Viktornak, hogy fúrja meg a teljes olajimport-tilalmat.

mandiner.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »