Polgárháborúhoz vezethet a bevándorlás Ausztriában?

Ausztria lakosságának több mint húsz százaléka első vagy második generációs bevándorló. Összesen 210 ezer bevándorló érkezett tavaly az országba, azonban az összes bevándorló csaknem fele tovább is utazott. Egyre nő a társadalmi feszültség, amely Speidl Bianka szerint akár polgárháborúhoz is vezethet.

A lakosság húsz százaléka, vagyis 1,8 millió ember bevándorló Ausztriában, ebből félmillió második generációs, a többség első generációs. 2014-ben 1,7 millió bevándorló hátterű ember élt Ausztriában, vagyis egy év alatt százezer fővel nőtt az arányuk.

Egy bécsi középiskolában végzett kutatás tapasztalatai szerint – a felmérés olyan iskolában készült, ahol a bevándorló gyerekek aránya 90 százalékos – az integráció fogalma ezekben a közösségekben gyakorlatilag nem létezik. Habár a balkáni bevándorlók esetében enyhébbek a kulturális különbségek, de a vallási tényező meghatározza a hozzáállásukat a befogadó kultúrához. Az afgánok, közel-keletiek esetében ehhez kulturális idegenség is járult.

E bevándorlóknak ezen kívül nagyon erős az identitásuk, és fokozatosan átalakítják a környezetet a saját szabályaik szerint; ez az iskolai példa leképezi azt, ami társadalmi szinten hosszabb távon várható – mondta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hírdetés

A szakértő kijelentette: a bevándorló gyerekek a munkaerőpiacon ugyan integrálhatóak lesznek, de jelenleg a szülők 50-60 százaléka munkanélküli. Hozzátette: Ausztriában és Németországban még nincs jelentős száma a bevándorlóknak a tekintetben, hogy mennyire képesek befolyásolni a politikát szavazataikkal, ez inkább Franciaországra jellemző.

Csendes elégedetlenek

Ausztriában azonban különösen veszélyesnek tartja Speidl Bianka az őshonos állampolgárok „csendes elégedetlenek csoportját”. Olyan sérelmek halmozódnak ugyanis fel bennük, amelyek robbanásig feszülnek; mindez szélsőséges megnyilvánulásokban fog majd testet ölteni, ez pedig polgárháborús állapotokhoz vezethet közép- és hosszútávon – közölte a szakember.

Azok a generációk, akik állampolgárságot kapnak egyes európai országban, befolyásolni fogják a politikai élet alakulását, összetételét.

Franciaország és Nagy-Britannia többségében adta meg az állampolgárságot az odaérkezett bevándorlóknak, és bár Ausztriában és Németországban ez egyelőre fokozottabban történik, a társadalomra nehezedő kihívások és feszültségek szempontjából nem kevésbé veszélyes a helyzet, hiszen az alsó- és középosztály relatív elszegényedése, valamint az, hogy egyre nő a bevándorlók létszáma azt eredményezi, hogy növekszik a társadalmon belüli feszültség, ezáltal pedig az utcákon fog lezajlani ez a fajta összecsapás – húzta alá Speidl Bianka.

mti


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »