Polgárháború előtt az EU

Polgárháború előtt az EU

A problémát csak drasztikus fellépéssel lehet fékezni és majd megoldani. Újabb intézmények létrehozása fölösleges.

Hírdetés

Bár az Európai Unió tagországai jelentős előrelépéseket tettek úgynevezett hibridfenyegetésekkel szembeni fellépésben, további erőfeszítésekre van szükség Európa ellenálló képességének rugalmassá tétele érdekében, elsősorban azért, mert újabb és újabb fenyegetések születnek – állapította meg az Európai Bizottság szerdán közzétett helyzetjelentésében. Földi Lászlónak, korábbi hírszerzési parancsnoknak tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

– Ezredes úr, az EB-jelentés szerint a „hibrid hadviselés során a nyílt katonai agressziónál burkoltabb eszközök széles kelléktárát alkalmazzák: egyebek mellett a gazdasági zsarolást, a megtévesztő propagandát, a hamis hírek terjesztését, a kibernetikai rendszerek elleni támadásokat, a célterületre beszivárgó saját erők álcázását.” Kontinensünk mindegyik itt felsorolt támadásnak ki van téve, különösen a „célterületre beszivárgó saját erők álcázásának”, jelen esetben migránsoknak álcázzák a saját erőket. Lehet-e gyakorlati jelentősége annak, hogy az Európai Bizottság most, két éves késéssel feltalálta a spanyolviaszt?

– A „felismerés” mindig fontos láncszeme a megoldási iránynak. De  itt nem erről van szó, hisz a folyamat több évtizede zajlik az Európai Unió vezetésének tudtával és támogatásával. Ugyanakkor amit ma „felismernek”, az az, hogy a folyamat túlnőtt az ellenőrizhetőségen. S érzik, hogy már a „kitalálók” is célpontok lehetnek.

– Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a jelentést ismertetve hangoztatta, hogy olyan fenyegetésekről van szó, amelyek nagyon komoly biztonsági aggodalmakat váltanak ki az unióban, és egyre növekvő kihívást jelentenek, a fenyegetések jellege folyamatosan változik. Lényegében Ön ugyanezt a köztelevízióban és más csatornákon már két esztendeje mondja. Elképzelhető-e, hogy Federica Mogherinit valódi nevén Csipkerózsikának hívják, és most felébredt?

– A „csipkerózsikai” álomból történő felébredés nem egyéb, mint újabb harc a pozíciókért, az irányítás megszerzéséért illetve megtartásáért. A nyilatkozat jól jelzi az európai konfliktus eszkalálódását, mely polgárháborúkhoz fog vezetni.

– Finnországban nemrég megkezdte működését a Hibrid Fenyegetések Elleni Európai Központ, amelynek az a feladata, hogy hozzájáruljon a széles körben elterjedt dezinformációs kampányok felfedéséhez és megakadályozásához, továbbá a hamis hírek egyre rendszeresebbé váló terjesztésének megakadályozásához. Térségünkben ezt a tevékenységet elsősorban az NGÓ-k folytatják, leleplezésük már régóta zajlik. Várhatjuk-e, hogy a Hibrid Fenyegetések Elleni Európai Központ felzárkózzon a magyar erőfeszítések mögé?
 

– A problémát csak drasztikus fellépéssel lehet fékezni és majd megoldani. Újabb intézmények létrehozása fölösleges. Élni kell a meglévő törvények következetes betartatásával. Az NGO-kat, ha törvénytelen akciókat hajtanak végre, be kell tiltani, ki kell utasítani a külföldi támogatóit.  Az internet jelenlegi – ellenőrizhetetlen – formájában katasztrofális káoszhoz vezet. Átmenetileg fel kellene függeszteni, hogy új alapokon, szigorú feltételekhez kötve, működhessen újra. Bár feltételezem, hogy egy ilyen „beavatkozás” esélye egyenlő a nullával.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »