Polgár Zsuzsa kiállt a hidzsábra kötelezés mellett

Polgár Zsuzsa kiállt a hidzsábra kötelezés mellett

A világ vezető sakkozónőinek nem tetszik, hogy hidzsábot kéne viselniük a jövő évi bajnokságon. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Női Bizottságának magyar társelnöke viszont megvédte a döntést.

Pánikban törtek ki a világ ismert sakkozónői, miután kiderült, hogy Iránban rendezik jövőre a bajnokságot, így ha nem viselnek hidzsábot, könnyedén letartóztathatják őket. Miközben ugyanakkor a nagymesterek a verseny bojkottjával fenyegetnek, és a nőjogok melletti kiállás elmaradásával vádolják a Nemzetközi Sakkszövetséget (FIDE), utóbbi inkább a kulturális különbségek tiszteletére szólított fel.

Senkit nem kötelezhetnének, hogy fel- vagy levegye

Az amerikai bajnok, Nazi Paikidze-Barnes aggodalmának adott hangot, hogy Iránba nem biztonságos utazni, egyúttal közölte, bosszantó, hogy ki kell hagyja élete első Női Sakkvilágbajnokságát. Paikidze a The Telegraph szerint teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy egy olyan helyen rendezzék meg az egyik legfontosabb női versenyt, ahol a nőket a mai napig hidzsábviselésre kényszerítik. Hozzátette, megérti és tiszteli ő a kulturális különbségeket, de mégis csak bebörtönzéshez vezethet, ha a versenyzőnő nem teljesíti a szabályokat.

Hírdetés

Az Ecuadorból származó Carla Heredia is arról beszélt: egy intézmény, kormány, de a Női Sakkvilágbajnokság sem szabadna arra kötelezzen bárkit, hogy hidzsábot viseljen vagy vegyen le magáról. „Ez szembemegy mindazzal, amiről a sport szól. Utóbbinak mentesnek kellene lennie a nemi, vallási vagy szexuális alapon történő diszkriminációtól” – jelentette ki. Szerinte ráadásul a hidzsábviselés csak egy dolog, de egy nő például nem is maradhat egy szobában egy férfival, ha nem a felesége. Mi a helyzet akkor, ha a sakkjátékosnő a férfi edzőjével kíván egy szobában lenni? – tette fel a kérdést.

Versenyeznek mindenféle hátterű emberek, keresztények, ateisták is. Ha mélyen keresztény vagy, miért viselnéd a szimbólumát a nők iszlámban történő elnyomásának? – vetette fel a brit Nigel Short.

Polgár Zsuzsa szerint ez rendben van

Az amerikai külügy szerint kockázatos Iránba utazni, hiszen az állampolgárokat könnyedén bebörtönözhetik igazságtalanul, esetleg elrabolhatják őket nemzetiségük miatt. A FIDE Női Bizottságának magyar társelnöke, Polgár Zsuzsa viszont kiállt a hidzsábviselésre kötelezés mellett. A sakknagymester szerint a nőknek tisztelniük kellene a kulturális különbségeket. Mint mondta, ő járt már hatvan különböző országban, és már csak tiszteletből is magára öltötte mindenhol a helyi viseleteket, senkinek nem kellett erre kérnie. Szerinte nincs is a hidzsábviselésben semmi, ha mindenki egyformán hordja.

Igaz, Polgár ebből csak azt hagyta ki, hogy bizonyos országokban azért nem börtönöznek be senkit, ha nem hordja tiszteletből a helyi viseletet, Irán pedig élen jár a nők elnyomásában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »