Pokoli tél zúdul ma az országra

Bedurvul ma az időjárás: jó eséllyel megismétlődik az öt évvel ezelőtti, márciusi armageddon. Aki teheti, maradjon veszteg! Sok hóra inkább az északi, északnyugati és nyugati országrészben kell számítani ma, az Időkép előrejelzése szerint az Északi-középhegységben és az Alpokalján akár húsz centinél is több hó hullhat. Mivel viharos lesz a szél, hófúvások is lehetnek.

Az ország keleti, délkeleti fe­lén ugyanakkor délután ónos eső, fagyott eső teheti pokollá a közlekedők életét, és az Alföldön is viharossá fokozódik a szél. A lecke tehát különösen azoknak lesz feladva, akik mondjuk Kőszegről tartanak Békéscsabára. A csapadékzóna csak holnap délutántól hagyja el az országot, s mindehhez egész hétvégén fagypont alatt marad a hőmérséklet.

A vizes úton a legkönnyebb ha­ladni. A hó minél melegebb, annál rosszabb. Ónos esőben meg el se induljanak az autósok – mondja Kőrös András, a Grou­pama Tanpálya vezetéstechnikai instruktora. – Érdemes fékpróbát végezni, 20-30 kilométeres se­bességnél. Ha a féket lenyomva kattog az ABS, javasolt lassítani a tempón. Ha valaki már nyári gumival megy, célszerű már esőnél is fékpróbát végezni. Útközben érdemes figyelni az ablaktörlőlapátot. Ha enyhén jegesedő kását töröl el, akkor ónos esővel van dolgunk – magyarázza a szakértő.

Hírdetés

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt tanácsolja, mindenki tájékozódjon, mielőtt útnak indul.

– Az időjárásról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán, az utak állapotáról a közút oldalán vannak friss információk – hívja fel a figyelmet Hajdu Márton szóvivő. – Hófúvás és ónos eső esetén inkább ne kockáztassunk, esőnél és nem extrém havazásnál pedig mérlegeljen mindenki, elindul-e! Célszerű vinni az útra teljesen feltöltött mobilt, pluszpokrócot és kéziszerszámot, amivel a havat el lehet takarítani. Okos dolog a megszokottnál többet tankolni arra az eshetőségre, ha az elakadt, álló autót melegíteni kell.

bors


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »