Pokolba a lélek- és nyelvrontó politikai korrektséggel!

Pokolba a lélek- és nyelvrontó politikai korrektséggel!

Sok minden mellett az ENSZ kezdeményezésére a minap volt a Fogyatékos Emberek Világnapja – az egykori Rokkantak Napja. Fogyatékos vagy rokkant – esete válogatja. Pokolba a lélek- és nyelvrontó politikai korrektséggel! Takács Károly vasakaratú katona a magyar sport egyik legendás alakja, a honvédség legjobb céllövője volt, majd egy gránát felrobbant a kezében.

Vigyázzunk nyelvünkre, történelmi múltunkra, meséinkre, legendáinkra – és persze vigyázzunk és segítsük fogyatékossággal élő, vagyis mozgássérült, rokkant, látássérült, vak, gyengénlátó, hallássérült, süket és siket, nagyothalló, törpének született, kisnövésű, dadogó, nehéz beszédű, autista, netán értelmi, érzelmi vagy szellemi fogyatékos barátainkra, felebarátainkra, embertársainkra.
Erről szól ez a nap.

Takács Károly a kötélidegzetű, vasakaratú katona a magyar sport egyik legendás alakja. A honvédség legjobb céllövőjeként tisztelték, de tiszti rang híján csak a berlini olimpia után az ötkarikás játékokon szerzett tapasztalatok alapján került a válogatottba ezt követve azonban 1938 szeptemberében csaknem végzetes baleset érte: hadgyakorlat során egy gránát felrobbant a kezében, és szétroncsolta jobb kézfejét.

Aztán a háború miatt elmaradt két olimpia…

Hírdetés

A világháború befejezése után maradéktalan elszántsággal készült első olimpiai részvételére… Londoni győzelmében olyan biztos volt, hogy előre megírta bajnoki nyilatkozatát, amelyet az eredményhirdetés után elővett belső zsebében lévő, kopott tárcájából és felolvasta a rádió mikrofonja előtt. Mindezt négy év múlva, Helsinkiben megismételte.

Melbourne-ben 46 évesen már nem tudott beleszólni az érmekért vívott küzdelembe „csak” nyolcadik lett. A kétszeres olimpiai aranyérmes, 35-szörös magyar bajnok ezt követve a fiatalokat oktatta a Honvéd sikeres szakosztályában.

A képen a X. nyári olimpia (1932, Los Angeles) aranyérmes magyar vízilabda csapata leghátul a csonka lábú olimpikon, Halassy Olivér

Vitéz Halassy Olivér (1909-1946) vízilabdázó olimpiai- és Európa-bajnok, valamint úszó Európa bajnokunkat, diákkorában villamosbaleset érte, amelynek következtében bal lába megcsonkult – így lett világhírű sportoló.
1946-ban szovjet katonák meggyilkolták…


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »