Pók Katalin: Valami baljóslatú dolgot tesznek a férfiakkal 1. rész.

Pók Katalin: Valami baljóslatú dolgot tesznek a férfiakkal 1. rész.

A világról való gondolkodás két egymással szemben álló köre ütközik össze korunkban, Európában. A kereszténységüket elvesztett, anyagiakban fejlett Nyugat, az un. haladók liberális világképe és a konzervatív, jobboldali értékekhez ragaszkodók eszméje. Nálunk is megfigyelhető e kettő szembenállása: a liberálissá lett baloldali ellenzék és a konzervatív, keresztény jobboldaliak között. Így mondhatjuk azt is, hogy a 2018-as választás tétje e két világnézet közötti választás között húzódik. Nem mindegy merre indulunk tovább.

A haladó világkép által kormányzott országokban megindult egy negatív folyamat, amelynek alapja a hagyományos nemi szerepek lerombolása, de leginkább a férfiak férfiatlanítása felé vezető út. Mi történik napjainkban például az Egyesült Államokban, mely sugározza ezt a fajta szellemiséget szerte Nyugat-Európában?

Az amerikaiak nagy része hisz abban, hogy a tradicionális férfiasság halálos és lerombolja a társadalmat. Ezt annyira komolyan gondolják, hogy a „Toxic masculinity” (mérgező férfiasság) saját wikipedia oldallal rendelkezik. Vallják, hogy a maszkulinitás megöl bennünket. Erre hozzák példának a tömeges lövöldözéseket, az otthoni erőszakot, a nemi erőszak kultúráját. A „mérgező maszkulinitás” terminológiáját a társadalomtudományok úgy írják le, mint a férfiak között lévő tradicionális viselkedési normát, a kortárs amerikai és európai társadalomban, ami káros társas és pszichológiai effektusokkal társul. Ez a „mérgező maszkulin norma” szerintük magában foglalja a dominanciát, a nők leértékelését, extrém önbizalmat, és az érzelmek elnyomását.

Nem fenyegető ez egy kicsit? – teszi fel a kérdést az egyik keresztény szemléletű amerikai újság. Ha férfi vagy és magadat úgy aposztrofálod, mint egy tradicionális norma szerinti élőlényt, akkor egyre többen, néhányan befolyásos pozíciókban, rád ragasztják, hogy te „mérgező” vagy. És mit csinálsz ezzel a mérgező szubsztanciával? Te kiirtod ezt.

Úgy tűnik, minden napra jut egy új állítás szexuális erőszakról, új bocsánatkérésekről, és nagyon gyakran mindezt rezignáció követi. Ez a hirtelen szexuális igazságszolgáltatásra irányuló törekvés egyidejűleg zajlik egy másik rokon mozgalommal: a transzszexizmus normalizálására irányuló törekvéssel, amibe egyes keresztény egyházak is beszálltak. Ez nagyobb „fejlődést” okozott az elmúlt hónapokban, mint az elmúlt 2000 év alatt. Ez a két trend nem lehet egyszerű egybeesés vagy véletlen. A „szexbotrányok” kihasználása újradefiniálja az ember értelmezését, és a transzgender jogoknak juttatott dramatikus előny, részei egy nagyobb, illetve tudatosan koordinált támadásnak az hagyományos férfiasság ellen.

A támadás azonban más fronton is zajlik. Van számos program, beleértve az egyetemi kurzusokat is, amit azért hoztak létre férfiaknak, hogy segítsenek legyőzni a „mérgező maszkulinitást”. Tanárok, professzorok és entellektüelek támadnak mindent, ami támogatja a hagyományos férfiasságot beleértve a klasszikus irodalmat és a Disney-filmeket. Az egész bolygón támadják a híres férfiakat. Lecsupaszítják karakterisztikus vonásaiktól őket, melyek összekapcsolódtak konvencionális férfiasságukkal. Semmi kétség, hogy a tradicionális férfiasság visszavonulóban van, évtizedek óta megtámadták, aláásták és gyorsan felszámolásra fog kerülni, ha így folytatódik.

Ha te magadat „hagyományos férfinak” tartod, vagy kapcsolatot tartasz fenn egy „tradicionális férfival”, akkor te célpont leszel. Ha olyan férfi vagy, aki dominanciát mutat, lehet, hogy kicsit extrovertált vagy, lehet, néha felemeled a hangod, lehet, adsz egy-két utasítást, de te is hamarosan céltábla leszel.

Ha olyan férfi vagy, aki elnyomja az érzelmeit, ha olyan férfi vagy, aki extrém önállóságot mutat, akkor is célpont vagy.

A központi kérdés itt nem a maszkulin tendencia, a dominancia gyakorlása vagy „a különbözőképpen bánni a nővel, mint a férfival” jelensége. Ennek lényege nem a hatalommal való visszaélés, hanem az akut önzés és hiúság. A „hagyományos férfiasság” a Bibliában van megírva, ám azt sokan félreértették. Az igazi férfi szerető férj és apa, becsületes, családjáról gondoskodó és szolgáló. „Semmit sem cselekedvén versengésből… Ne nézze ki-ki a maga hasznát, hanem mindenki a másokét is” (Fill.2, 3-4)

Hírdetés

Csakhogy ma a családjáért dolgozó, gondoskodó férfi karakterjegyei is kiirtandók, az egyenjogúság és gender nevében. Egy 2014-es USA statisztika szerint 1,9 millió apa vállalta a tradicionális anyai szerepet. Ők maradtak otthon gyermekükkel, míg a feleség munkába ment.

Míg 1970-ben, összesen csupán 6 férfi maradt otthon gyermekével. A kutatások viszont azt mutatják, hogy ezeknek a férfiaknak a 80 %-a menne dolgozni, ha a körülmények lehetővé tennék.

Sokan támogatják a nemi szerepek kulturális változását. Viszont az Illinois Egyetem nem régi kutatása szerint, mind az otthonmaradó férfiak, mind a családjáról gondoskodó nők depressziósak. A pszichológiai elemzés azt állapította meg, hogy azért depressziósak, mert nagyon beleragadtak a régi ósdi tradicionális nemi szerepekbe, túl szorosan kötődnek az elavult társadalmi normákhoz.

Mindehhez hozzátehetjük, hogy még véletlenül sem azt mondják, hogy valamit elrontottunk és változtatni kellene. Ez azért döbbenetes! A karrierista nők a férfiakból mára depressziós htb. bábot csináltak Amerikában. A teremtés koronáiból! A Biblia sohasem támogatott semmiféle elnyomást, ez az emberi önző természet terméke volt és maradt. A keresztény kultúrákban nagyságrendekkel nagyobb volt mindig a nők megbecsülése, mint más vallási kultúrában.

A muszlimon kívül ideértve minden más vallási kultúrát, például az indiait ma is véres valóság a nők elnyomása és leértékelése. Mégis a keresztény kultúrákból jött a feminizmus és a gender, ami kezdetben még pozitív módon járult hozzá a nők egyenjogúsításához, bár az elnyomás sohasem volt olyan mély, mint más kultúrákban. Mintha a nők bosszút állnának a 2000 éves elnyomásért. De nagyon rosszul csinálják, most ők nyomják el a férfiakat, győzött „az önző gén”. A Biblia valóban a patriarchatust erősíti, ám méltóságot ad a nőknek is. Jézus azt mondta: „Legyetek egymás alárendeltjei”. Amilyen mértékben gyengül a kereszténység, olyan mértékben gyengül a patriarchatus és erősödik a matriarchátus, mint a kezdeti ősidőkben. Az archaikus kort felélesztettük, erős az ezoterikus gondolkodás, a kereszténység egy vallássá degradálása a többi archaikus vallás között. Ennek viseljük most a következményeit. Ezek az ideák alkotják ma a liberális világkép talpköveit, ami a férfiakat akarja megfosztani férfiasságuktól.

Csak a nők tudják visszafordítani ezt a folyamatot. Rajtuk a felelősség!

Másrészt mi mindannyian felelősek vagyunk abban, hogy milyen pártokra adjuk a szavazatainkat, mert olyan lesz a világunk. Minden baloldali párt haladó Európát akar, ahol a tradicionális értékek nem érvényesek többé.

„Mondd, te kit választanál?”

 

The post Pók Katalin: Valami baljóslatú dolgot tesznek a férfiakkal 1. rész. appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »