Pofátlanság lvl 99999: A rendőrség elbukta a pert? Nem baj, majd a TEK lezárja a Kossuth teret!

Pofátlanság lvl 99999: A rendőrség elbukta a pert? Nem baj, majd a TEK lezárja a Kossuth teret!

A Társaság a Szabadságjogokért tegnap nyerte meg azt a pert, amelyet a rendőrséggel szemben indítottak a Kossuth tér lezárása miatt. A nemzet főterét így ők már nem zárhatják el a tüntetők elől.

A lezárt területen belül is lehet élőlánc a Parlament körül az alakuló ülés napján

A Társaság a Szabadságjogokért a Facebook-oldalán közölte:„Pert nyertünk, lehet élőlánc a Parlament körül jövő héten! A rendőrségnek biztosítania kell, hogy akár az országgyűlési őrség által lezárt területen is tüntethessenek a polgárok. Mi a helyszínen leszünk, hogy lássuk, eleget tesz-e a rendőrség az alkotmányos kötelezettségének.”

Sebaj, a TEK készségesen siet a hatalom segítségére 

Terrorelhárítási Központ honlapján a Mérce szúrta ki azt a  május 4-én keltezett személy- és létesítménybiztosítási intézkedésről szóló dokumentumot, amelynek  értelmében

2018. május 8-án 00.00 órától a „szükséges ideig, de legkésőbb 2018. május 8-án 11.00 óráig” körbezárják a Kossuth teret. A lezárt terület így nézne ki:

Aznapra számos demonstráció van meghirdetve a térre. A lezárás

Hírdetés

az előző estére tervezett élőláncot és a Civil Ellenzéki Kerekasztal 10 órakor kezdődő rendezvényét lehetetleníti el.

Mivel azonban az intézkedés csupán tegnapi keltezésű, szinte biztos, hogy nem lesz elég idő jogorvoslatra. 

Ami egyébként sem túl egyszerű a TEK-kel szemben. Az utcai demonstrációk tudomásul vétele, vagy megtiltása ugyanis a rendőrség jogköre, így vita esetén perre is csak velük lehet menni. A TEK intézkedésével szemben legfeljebb panasszal lehet élni, amelynek elbírálása akár hónapokig tarthat. 

Ugyanakkor azt már tavaly júniusban kimondta a Kúria, hogy egy „védett személy jelenlétére” hivatkozó TEK-es területlezárás nem lehet akadálya annak, hogy az érintett területen demonstrációt tartsanak. 

A TASZ tavalyi, illetve tegnapi tegnapi jogi győzelme és a TEK lépése együtt tehát most azt a faramuci helyzetet idézte elő, hogy

bár a teret lezárják, a lezárt területen belül mégis biztosítaniuk kell az élőlánc megtartását. 

A Civil Ellenzéki Kerekasztal 10 órás demonstrációja pedig nem volt semmilyen vita tárgya, azt a hatóságok már eleve tudomásul vették. Tehát a TEK lezárása ellenére

minden rendezvényt biztosítania kell majd a rendőrségnek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »