Podoljak: Ukrajna hajlandó garantálni Moszkva biztonságát – ha Oroszország lemond atomfegyvereiről

Podoljak: Ukrajna hajlandó garantálni Moszkva biztonságát – ha Oroszország lemond atomfegyvereiről

Az 1994-es budapesti nyilatkozatra tett szarkasztikus (?) utalást Mihajlo Podoljak az ukrán elnöki iroda vezetője. Legutóbb akkor keltette fel Közép-Európa figyelmét, mikor arról beszélt, hogy a győzelem után Ukrajna lesz a térség uralkodó állama. Most a budapesti nyilatkozatra utalva arról beszélt, hogy Ukrajna hajlandó garantálni Moszkva biztonságát, ha Oroszország lemond atomfegyvereiről. Ha Oroszország él a lehetőséggel, akkor Budapesten új nyilatkozatot írhat alá Ukrajnával.

A budapesti nyilatkozat volt az a dokumentum, amelyben Oroszország és a nemzetközi közösség elismerte Ukrajna területi integritását cserébe azért, hogy lemond a területén lévő szovjet atomarzenálról. A dokumentumot Ukrajna, az USA, Nagy-Britannia és Oroszország írta alá. Az is szerepel benne, hogy a felek tartózkodnak az erő alkalmazásától Ukrajnával szemben.

Podoljak azonban mást is mondott az elmúlt nap. Kiejelentette, hogy “Putyin nem lehet része egyetlen párbeszédnek sem”.

Ezt azután fogalmazta meg, hogy Emmanuel Macron francia elnök azt nyilatkozta, hogy a háború rendezése esetén figyelembe kell venni Oroszország aggályait is.

Erre reagált Podoljak a fenti kijelentéssel, ami azt jelenti, hogy Ukrajna nem tárgyal Putyinnal, vagyis csak akkor tárgyal Oroszországgal, ha Putyint elmozdítják. Erre konkrét utalást is tett, mikor arról beszélt, hogy “Oroszország számára a túlélés egyetlen módja, ha az orosz elit “restartja” a “régi hibáka helyrehozása” céljából.

Hírdetés

“Putyin nem lehet része egyetlen párbeszédnek sem a világon, mert még Oroszországban sincs politikai perspektívája”

fogalmazott Podoljak.

Az ukrán vezetés vonakodik a fegyverszünet irányába elmozdulni, holott az Egyesült Államokból jöttek olyan jelzések, amelyek arra utaltak, hogy Kijev próbáljon nyitni az ellenség felé. A szakértők szerint az USA-nak ugyan érdeke Oroszország meggyengítése, de a teljes sarokbaszorítását inkább elkerülné – többek között azért, mert a világ második legtöbb atomfegyverével rendelkezik.

A szemben álló felek azonban egyelőre nem akarnak vagy nem tudnak legalább egy közös nevezőt találni, amin elindulhatnak a rendezés felé. Az érem másik oldala, hogy az oroszok keményen támadják Bakhmutot Kelet-Ukrajnában, így míg el nem dől az a csata, míg ki nem derül, kerülhetnek-e jobb pozícióba a jelenleginél a fronton, vélhetően Moszkva kivár.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »