PNL: Az Európai Bizottság állásfoglalása árt Románia nemzetközi megítélésének

PNL: Az Európai Bizottság állásfoglalása árt Románia nemzetközi megítélésének

Az Európai Bizottság állásfoglalása „árt Románia nemzetközi megítélésének”, írja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által az Agerpres hírügynökségnek szerdán küldött közleményben.

„A Liviu Dragnea és a Călin Popescu-Tăriceanu által folytatott kozmetikázási kampány ellenére, amely azt lett volna hivatott bizonyítani, hogy a tervezett törvényi változások nem érintik az igazságszolgáltatás függetlenségét, az Európai Bizottság a legmagasabb szinten adott ki egy nyilatkozatot, amelyben jelzik, hogy nem dőlnek be a félretájékoztatási kampánynak.

Az Európai Bizottság állásfoglalása árt Románia nemzetközi megítélésének, viszont erre kényszerítette az intézményt a Dragnea – Popescu-Tăriceanu csoportosulás”, írja a PNL közleményében.

A liberálisok szerint „egyes politikusok felelőtlen tevékenysége miatt (…) Romániát sarokba állította az Európai Unió”.

Mi több „Romániától megvonhatják az anyagi támogatást, és felfüggeszthetik szavazati jogát az Európai Tanácsban, ha a parlamenti többség továbbviszi ártalmas kezdeményezéseit, amelyek tagadják a törvény előtti egyenlőség elvét”.

Hírdetés

A PNL felszóltja a Szociáldemokrata Pártot (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) és az RMDSZ-t, hogy „legalább a huszonnegyedik órában” gondolják meg magukat.

„Minthogy abban nem reménykedhetünk, hogy a PSD-ALDE koalíció elnöke, Liviu Dragnea, illetve Călin Popescu-Tăriceanu megértik, hogy milyen súlyos helyzetben vagyunk, felszólítjuk a PSD, az ALDE és az RMDSZ parlamenti képviselőit, józanodjanak ki a hatalmi mámorból, és legalább a huszonnegyedik órában gondolják meg magukat.

Az Európai Unióból senki nem fogja elfogadni, hogy néhány politikai vezető bűnügyi problémái miatt egy egész ország igazságügyi rendszerét kompromittálják”, fogalmaz a közlemény.

A liberálisok szerint az igazságszolgáltatási törvények módosítására vonatkozó eddigi külföldi jelzéseket figyelmen kívül hagyta a parlamenti többség.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans első alelnök közös nyilatkozatban közölte szerdán, hogy az EB aggodalommal figyeli a romániai fejleményeket, és az igazságügyi törvények módosításainak újragondolására kéri a parlamentet.

„Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus fokozatos megszüntetésének egyik alapvető feltétele az ennek keretében eddig történt előrelépés visszafordíthatatlansága”, mutat rá a dokumentum, amelyben felkérik a román parlamentet, gondolja újra az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos eddigi kezdeményezéseket, és a bizottság ajánlásainak megfelelően konzultáljon az érintettekkel, minél szélesebb körű megállapodásra törekedve. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »