Plakátkampány: radikális kormánylépés jön

Plakátkampány: radikális kormánylépés jön

A kormány külföldi plakátkampányt indít, az ideiglenes menekülttáborokat pedig kiviszik a lakott területekről. A magyar válogatott összesen kilenc éremmel tért vissza Kazanyból, és az eddigi leghosszabb hőségriadóra került sor. Összegyűjtöttük az elmúlt hét legfontosabb eseményeit.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány külföldi plakátkampányt indít. Szavai szerint az EU tagállamai közül hat olyan is van – köztük Németország –, amelyik a tervezett magyarhoz hasonló külföldi lépéseket tett a bevándorlás kérdésében.

A kampánnyal elsősorban az embercsempészeket célozzák meg, hogy megtörjék a szervezett, Magyarországról Nyugatra vezető embercsempész-útvonalat, de felhívják a figyelmet arra is, hogy nem érdemes Magyarország felé elindulni, mert megépült a kerítés.

Kettős határzárat kér Lázár

Egészen biztos, hogy az augusztus végéig elkészülő ideiglenes határzárnak az a változata, amely jelen pillanatban a határszakasz nagy többségén épül, bizonyos szakaszokon – a migrációs nyomástól függően – megerősítésre szorul – mondta Lázár János, hozzátéve: Csongrád megyei országgyűlési képviselőként kérni fogja a kormánytól, hogy az általa képviselt megyében kettős határzár legyen.

Lázár János szólt arról is, hogy a kormányzat úgy döntött: az ideiglenes menekülttáborokat kiviszik a lakott területről.

El akarják hallgattatni a fekete ruhás ápolónőt?

Sándor Mária hétfőn a Facebook-oldalán közzétett egy videót, amely szerint Balogh Zoltán, az egészségügyi szakdolgozói kamara elnöke panaszt terjesztett elő etikai vétség gyanúja miatt ellene. Az eljárást kedden visszavonták.

Az ápolónő a Lánchíd Rádiónak később azt mondta: véleménye szerint maga a kamara akarta elhallgattatni. „Nem értem, mit vétettem azzal, hogy elmondtam, itt már nincs lejjebb” – tette hozzá.

Gyilkosság egy budapesti idősek otthonában

Kedden nyilvánosságra hozták, hogy egy héttel korábban gyilkosság történt egy fővárosi idősek otthonában: az intézmény egyik ápolója megfojtott egy védekezésre képtelen asszonyt. A bűncselekményre akkor derült fény, amikor a férfi már a következő áldozatára vetette magát, de az idős nő segítségért kiáltozott, így a támadót sikerült lefogni.

Úgy tűnik, az illetékeseknek nem volt tudomásuk az otthonban gyilkoló férfi pszichés állapotáról Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

A Bors információi szerint az ápoló további tizenkét gyilkosságot tervezett. A TV2 Tények úgy tudja, a férfi korábban pszichiátriai kezelést kapott.

Hírdetés

A gyilkosság után elrendelt hírzárlat miatt még a XI. kerületi idősek otthonának lakói sem tudtak arról, hogy az intézmény falain belül emberölés történt.

A görög parlament rábólintott a mentőcsomagra

A görög parlament péntek reggel 222 szavazattal 64 ellenében 11 tartózkodással jóváhagyta az új európai pénzügyi mentőcsomagot és a hozzá kapcsolódó feltételeket. A parlamenti vita több mint 11 órán át tartott.

A legnagyobb ellenzéki párt, az Új Demokrácia máris jelezte, hogy nem fogja támogatni a kormányt, és Alexisz Ciprasznak szembe kell néznie a Szirizán belüli zendüléssel is.

Az euróövezet pénzügyminiszterei péntek este hagyták jóvá a Görögországnak szánt harmadik mentőcsomag feltételeit. Az akár 86 milliárd eurót is elérő új kölcsönöket a következő három év során bocsátják Görögország rendelkezésére, első részletként 26 milliárd eurót utalnak majd át a balkáni államnak.

Kubai nyitás

Ismét van amerikai nagykövetség Kubában. Az Egyesült Államoknak és Kubának véget kell vetnie egymás „kölcsönös elszigetelésének”, a normalizált kapcsolatok megkönnyítik a párbeszédet, amely elősegíti egymás kölcsönös jobb megértését – hangsúlyozta John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Havannában, amikor az amerikai nagykövetség épületénél ünnepélyesen felvonták az USA zászlaját.

Robbanások pusztítottak Kínában

Nem sokkal szerda éjfél előtt nagy erejű robbanássorozat rázta meg az észak-kínai Tiencsin városát. A balesetnek legalább 85 halottja és 721 sérültje van.

Vegyianyag-raktár robbant fel a kínai Tiencsinben facebook twitter link http://mno.hu/videok/132391 A kikötőváros ipari negyedében egy veszélyes vegyi anyagokkal foglalkozó cég raktára robbant fel fél órával azután, hogy tűz keletkezett a raktárban. A robbanások nagy pusztítást végeztek: épületek dőltek össze vagy rongálódtak meg, és parkoló személyautók százai gyulladtak ki. Az érintett vállalat több vezetőjét már őrizetbe vették. Szombat reggel újabb detonációk rázták meg a környéket.

Tombolt a hőség

Kedden meghosszabbította a hőségriadót az országos tisztifőorvos, a legmagasabb fokú vörös riasztás vasárnap éjfélig van érvényben. Ez a valaha kiadott leghosszabb – összesen 11 napos – figyelmeztetés. A kukoricából akár a termés felét is elviheti a kánikula. A tűzoltóknak nem a meleg, hanem a vízhiány okoz gondot, és már több mint egy hónapja van életben a tűzgyújtási tilalom.

Jól szerepeltek a magyarok Kazanyban

A két évvel ezelőtti barcelonai eredményeket sikerült túlszárnyalni, így elégedett a magyar úszóválogatott kazanyi szereplésével Kiss László szövetségi kapitány. A 2013-as világbajnokságról 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel tértek haza a magyarok, most 3-2-4 a mérleg.

Fotó: MTI / Kovács Anikó

A szakember külön kiemelte a 400 és 200 méter vegyesen arany-, 200 méter háton pedig bronzérmes Hosszú Katinkát, aki nemcsak, hogy „hozta magát”, hanem azzal, hogy a rövidebbik vegyes számban világcsúccsal diadalmaskodott, túlteljesítette az elvárásokat.

Meghalt Puskás Ferencné

Szerdára virradó éjszaka elhunyt Puskás Ferenc özvegye, Puskás Ferencné Hunyadvári Erzsébet. A 2006-ban meghalt világhírű labdarúgó felesége 84 éves volt. Férje halála után tovább ápolta Puskás Ferenc hírnevét, részt vett a korábbi legendás játékosról elnevezett felcsúti akadémia megalapításában, az Aranycsapat labdarúgójának nevét viselő FIFA-díj elindításában és a Puskás-hagyaték hazaszállításában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »