Plakátháború: minden Simicska-mentes helyet lefoglalt a Fidesz

A Zoom.hu információi szerint a Simicska Lajos közeli céghez tartozó felületeken kívül az ország valamennyi plakáthelyét lefoglalta a Fidesz decemberig. Az ellenzék így a kampányidőszakban sem hirdethet ezeken. A lap szerint a Fidesz-közeli reklámügynökségek az összes politikai plakáthelyet begyűjtötték, valamennyi felületét lefoglalták idén decemberig, a Simicska Lajos-féle Publimontén kívül.

Több piaci forrásuk is megerősítette, hogy állami hirdetésekre való hivatkozással minden kapacitást lekötöttek.

Úgy tudják, ha a február 17-én kezdődő kampányidőszakban a cégek valamiért mégis adnának helyeket az ellenzéki pártoknak, akkor az egész éves szerződésüket is buknák. Azt piaci forrásaik sem tudták megmondani pontosan, hogy összesen hány hely van az országban, de 20-25 ezer óriásplakátra és mintegy 14 ezer citylightra saccolnak. (A citylight az a háttérvilágítással is rendelkező keretes plakát, amit leginkább a buszmegállókban láthatunk.)

Hírdetés

A Simicska Lajos-közeli cég és a piaci megrendelők által már lekötött helyeken felüli szabad kapacitás, ahol a pártok hirdethetnek, összesen 6-8 ezer óriásplakátot jelent. Ezeket foglalták le most a Fidesz közeli reklámcégek, ezt két-három ügynökség intézte. A citylightok nagy részére is lecsaptak.

A lefoglalás nem azt jelenti, hogy előre kifizettek valamennyi helyet, és azt sem, hogy feltétlenül hirdetnek majd. A lényeg, hogy tartják a felületet, és más nem helyezhet el rajta hirdetést. Egy decemberig tartó szerződés átlagosan 100 millió forintos bevételt jelent cégenként, ami a piacon komoly tételnek számít.

Plakáthelyekkel legnagyobb számban a francia központú világcég, a JCDecaux rendelkezik, 7600 óriásplakáttal és 9500 citylighttal, ezzel megelőzi a Publimontot. Rajtuk kívül még 2-3 közepes méretű és néhány kisebb cég osztozik a maradék helyeken. A JCDecaux akkor lett igazán ismert Magyarországon, amikor a kormány az ő felületeiken intézte a migránsellenes kampányát 2015-ben.

A Hvg.hu korábbi cikke szerint 2016-ban a JCDecaux 51,3 százalékban részesedett a plakátpiaci bevételekből, Simicskáék 24,4, az összes többi cég 24,3 százalékban.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »