Plagizálták a Most múlik pontosant?

Plagizálták a Most múlik pontosant?

Az Index talált rá egy hasonló, tizenöt éves amerikai dalra. Kiss Tibor állítja, nem nyúlták a dalt.

„Hopp! Találtunk egy amerikai számot, amit eléggé hasonlít a Most múlik pontosanra” – írta az Index még csütörtök este. Állításuk szerint Marty Stuart, Kristin Wilkinson és Larry Paxton Far Away című 2001-ben megjelent dalának akkordjai szinte megegyeznek a világszerte mindenütt szeretett Most múlik pontosan című 2005-ös Quimby-dal akkordjaival.

Hírdetés

A Far Away egyébként egy filmből ismerős lehet: a 2000 végén bemutatott Vad lovak című filmben volt hallható – a Billy Bob Thornton által rendezett alkotásban Matt Damon és Penelopé Cruz is játszott.

A hasonlóság megkérdőjelezhetetlen, de a Mandiner inkább utánajárt a dolognak magánál a szerzőnél, Kiss Tibornál. A Quimby énekes-dalszerzője elmondta: most hallotta először az amerikai dalt, ráadásul nem is tetszett neki.

„Azért ez a Far Away nekem már erősen a giccshatáron mozog. Vagy inkább túl van a giccshatáron” – jelentette ki Kiss, aki szerint a Most múlik pontosan „kerekebb is, a mienkben például van refrén, de az akkordmenet meg a dallam tényleg hasonlít, főleg az elején.” Hozzátette: „Ennek okáról viszont Jungot kellene megkérdezni inkább. Biztos a kollektív tudattalan…”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »