Pizzaballa érsek Isten igéjének vasárnapjáról: A Szentírás Isten szerelmeseivé tesz bennünket

Pizzaballa érsek Isten igéjének vasárnapjáról: A Szentírás Isten szerelmeseivé tesz bennünket

Pierbattista Pizzaballa OFM érsek, Jeruzsálem latin pátriárkája híveihez intézett üzenetében ismerteti az évközi harmadik vasárnap programját, amelyet Ferenc pápa rendelkezésének megfelelően 2020-tól kezdve Isten igéjének szentelnek.

A Szentföldön január 23-án, Isten igéjének vasárnapján az Újszövetség teljes szövegét felolvassák. Mint ismeretes, Ferenc pápa 2019. szeptember 30-án, a bibliafordító Szent Jeromos egyházatya emléknapján tette közzé Aperuit illis, azaz Megnyitotta nekik kezdetű motu proprióját, amelyben meghatározta, hogy „az évközi harmadik vasárnapot szenteljék Isten igéje ünneplésének, az arról való elmélkedésnek és terjesztésének, hogy növeljék Isten népében a Szentírás vallásos és állhatatos ismeretét”.

Ennek a rendelkezésnek az értelmében Pierbattista Pizzaballa érsek, Jeruzsálem latin pátriárkája arra szólítja fel a híveket, hogy vegyenek részt a plébániák, szerzetesi vagy világi közösségek, ifjúsági csoportok, családok és egyéni hívők kezdeményezésében Palesztinában, Izraelben, Jordániában és Cipruson. A részvétel lehet személyes vagy közösségi, mindenki lehetőségének megfelelően – írja a pátriárka az Isten igéje vasárnap programját ismertető üzenetében, amelyben kifejezi reményét, hogy

A jeruzsálemi egyházban az elmúlt két évben Isten igéjének vasárnapján a katolikus hívek a református egyházak testvéreivel együtt gyűltek össze, hogy a Szentírás egész szakaszait felolvassák. Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka megállapítja, hogy ez a gyakorlat ihletett merített a II. Vatikáni Zsinat tanításából is, amelyet az isteni kinyilatkoztatásról szóló Dei Verbum kezdetű dogmatikus konstitúció szögezett le: „Az Egyház mindenkor tisztelte a Szentírást, mint magát az Úr testét is, az élet kenyerét ugyanis, főleg a szent liturgiában, mind Isten igéjének, mind Krisztus testének asztaláról szüntelenül veszi és nyújtja a híveknek” (21. pont).

Hírdetés

A jeruzsálemi latin pátriárka emlékeztet arra is, amit Ferenc pápa Szent Jeromos halálának 1600. évfordulója alkalmából hangsúlyozott: „A Biblia az Úr népének könyve, a nép, hallgatva az Úr igéjét a szétszóródottságból és a megosztottságból az egységre jut el.

Az elkövetkező napokban a jeruzsálemi latin patriarkátus hírportálja közzéteszi a különféle kezdeményezéseket, amelyek lehetőséget nyújtanak a híveknek, hogy kiválasszák, melyik eseményen kívánnak részt venni Isten igéje vasárnapján.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »