Piszkos problémává válik a tiszta energia. Mégsem olyan környezetkímélő a szélenergia

Piszkos problémává válik a tiszta energia. Mégsem olyan környezetkímélő a szélenergia

Mint eső után a gomba, úgy növekednek a szélerőművel szerte a világban. A környezetvédők szerint jó hatással vannak az életkörnyezetre, és sokszor a klímaváltozással szembeni harc egyik példájaként hozzák fel őket.

Csakhogy előjön a dolog árnyoldala is, amint lejár a szavatosságuk – írta a Trend című gazdasági hetilap.

Egyre hangosabban mutatnak rá ugyanis arra, hogy a szélből nyert energia egyáltalán nem olyan zöld, mivel a szélerőművek lapátjait csak nagyon nehezen lehet újrahasznosítani vagy likvidálni.

Hírdetés

Európában harminc évvel ezelőtt kezdték el kihelyezni az első szélerőműveket, mára azonban ezek már túl elavultakká és ráfizetésessé váltak ahhoz, hogy megérje tovább működtetni őket. A zöld energiából származó hulladék egyre csak gyűlik, ami a szélenergia-parkok végét jelentheti.

Amerikában ugyanezzel a problémával küzdenek. Szakértők szerint az elkövetkező két évtizedben az USA-ban mintegy 721 millió tonna nem felhasználható hulladék gyűlik össze a szélerőművek turbináiból.

Az iparág emiatt saját vállalásaival kerül szembe. Míg a szélerőműveket működtető vállalatok, mint a Budweiser, vagy a Hormel Foods eddig a klímaváltozással szembeni harc képviselői voltak, akik ráadásul munkahelyeket teremtenek, mára megváltozott a helyzet.

Etrend.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »