Pintér megnyugtatta osztrák kollégáját, hogy a migránscsempészek véletlenül sem Ausztria felé mennek

Pintér megnyugtatta osztrák kollégáját, hogy a migránscsempészek véletlenül sem Ausztria felé mennek

Az osztrák belügyminiszter szerint Pintér Sándor arról biztosította, hogy a közelmúltban elengedett embercsempészek között nem volt olyan, akit a két ország határrendészei a közös járőrözés során vettek őrizetbe. Az érintettek mind olyanok, akik már büntetésük java részét letöltötték, és Szerbia felé hagyták el az országot (vagyis Délvidékig biztos elmentek szerinte – a szerk.) – írja a HVG360.

Gerhard Karner elárulta, hogy igen beható tárgyalásokat folytatott magyar kollégájával, miután az összes osztrák párt részéről hatalmas felzúdulást váltott ki a döntés, mármint hogy a magyar kormány takarékossági okokra hivatkozva több száz embercsempészt helyezett szabadlábra. Mindössze három napot kaptak az ország elhagyására, de korábban úgy volt, hogy nem ellenőrizték, merre mennek.

Hírdetés

Az osztrák politikus menekültügyben szolidaritást vár Magyarországtól és Németországtól is. Utóbbiról azt fejtegette, hogy tízszer olyan nagy, mint Ausztria, mégis csupán kétszer annyi menedékkérelemmel kell megbirkóznia. Jelezte, hogy hiába tiltakozik Ljubljana, érvényben marad az ellenőrzés a Szlovéniával közös határon. A migrációs helyzetre hivatkozva a Nehammer-kormány kitart amellett is, hogy Bulgária és Románia egyelőre nem lehet a schengeni övezet része. A miniszter ugyanakkor törvénytelennek nevezte a "menekültek" erőszakos kizsuppolását.

Idetartozik, hogy Gerald Knaus, a migráció egyik tekintélyes szakértője teljesen elhibázottnak tartja az uniós menedékpolitika napokban elhatározott reformját. Szerinte az egyáltalán nem szorítja vissza az illegális bevándorlást, nem segíti az uniós jog érvényesülését a határon, semmiféle megoldást nem jelent, és ezt szerinte most már a tagállamok is tudják.

Pintér ígérete azért is különös, mert az RTL korábban rejtett kamerával rögzítette, amint a büntetés-végrehajtás Szombathelyen enged szabadon öt embercsempészt. Esetükben érthető, ha az osztrák közvélemény azt feltételezte, hogy nem Szerbia, hanem Ausztria felé távoztak. A kormány azt állítja, egy mobilalkalmazással ellenőrzi a rendőrség a szabadon engedett külföldi embercsempészeket – emlékeztet a 24. A HVG szerint e hivatalos tájékoztatás megnyugtatónak tűnik ugyan (hát hogyne… – a szerk.), de valójában semmit nem jelent és nem válasz a kérdésre. Annyit tesz ugyanis, hogy a rendőrségnél eddig is, évek óta használt Nova.mobil alkalmazást a járőrök korábbinál talán nagyobb része számára tették elérhetővé, ám ebben a rendőr csak azt tudja ellenőrizni, hogy ki van reintegrációs őrizetben.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »