Pintér elrendelte a határzárat

Három vasúti határátkelőhelyet is lezár 30 napra a belügyminiszter a horvát-magyar határon – az intézkedés vasárnap lép életbe. Pintér Sándor szerint erre azért van szükség, mert újra egyre több menekült érkezik, és tartani lehet attól, hogy csakúgy mint tavaly, a horvátok újra egész vonatnyi migránst hoznának át Magyarországra. A szerb belügyminiszter is úgy véli: az osztrák napi befogadási kvóta miatt a Környező országokban torlódhatnak fel a menekültek.

Órákon keresztül egyeztetett a magyar és a szerb belügyminiszter az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről Röszkén. Nebojsa Stefanovic szerint az Ausztria által tervezett napi befogadási kvóta miatt szorosabb együttműködésre van szükség a két ország között.

Hírdetés

„Szerbia és Magyarország továbbra is folyamatosan együttműködik a bevándorlást érintő kérdésekben. Ez kiterjed majd a menekültek profilozására is, vagyis azt is közösen vizsgáljuk ki a gazdasági bevándorló, és ki jogosult valóban a menekült státuszra. Szakértői munkacsoportok is alakulnak majd, hogy növeljük a rendőri együttműködés hatékonyságát. Az osztrák napi befogadási kvóta szükségességét megértjük, de Szerbiának a saját érdekeit kell figyelembe vennie” – jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter.

Bécs intézkedéseire válasz a határzár is vasárnaptól három horvát-magyar vasúti határkelőhelyen. Pintér Sándor az intézkedés szükségességét a tavalyi tapasztalatokkal indokolta, amikor egy menekültekkel teli vonatot Magyarbólyig kísértek a horvát rendőrök. „Ha önök visszaemlékeznek, akkor egyértelmű, hogy a vasúti átkelőhely lezárására azért került sor, mert Horvátország egy teljes vasúti szerelvényt, megegyezés nélkül, rendőri kísérettel, több mint 1500 illegális migránssal Magyarország területére áttolatott” – emlékeztetett Pintér Sándor belügyminiszter.

Zágrábbal is folyamatosak az egyeztetések, a belügyminiszter nem zárkózott el attól, hogy hamarosan újra meginduljon a forgalom az átkelőhelyeken. „A horvát belügyminiszter úrral a közeljövőben találkozom, és remélem, hogy meg tudunk állapodni abban, hogy ez az előrejelzés, egymás tájékoztatása a későbbiekben pontos, precíz legyen, és semmi akadálya nem lesz annak, hogy ezeket a vasúti átkelőhelyeket ismételten átadjuk a vasúti közlekedésnek” – árulta el a belügyér.

A belügyminiszter rendelete szerint a Murakeresztúr-Kotor, a Gyékényes–Kapronca , valamint a Magyarbóly-Pélmonostor határátkelőhelyeken tilos az átlépés 30 napig valamennyi személy, jármű és szállítmány számára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »