Pincébe zárta a zabigyereket, 77 év múlva szabadulhat – hétvégi túraajánló

Pincébe zárta a zabigyereket, 77 év múlva szabadulhat – hétvégi túraajánló

Egy kicsi esővel számolni kell a hétvégén, de szép lesz az idő, ezért érdemes elmenni kirándulni. Útvonalajánlatok túrázóknak az InfoRádiótól.

A Visegrádi-hegységben a Dunakanyar egyik legszebb kilátást nyújtó csúcsára, az 521 méteres Vörös-kőre kapaszkodhatnak fel. Leányfaluról induljanak a Vörös Meteor-forrás felé. A tetőről az Álló-rét érintésével, 11 kilométer megtétele után juthatnak vissza a kiindulópontjukra.

A Mecsekben Zobákpusztáról a Csurgó-forrás mellett a Máré-várhoz kirándulhatnak el. Ezen a helyen már a rómaiak is építettek egy őrtornyot, a XIII. század óta pedig gótikus stílusú kőerőd bújik meg a Magyaregregy határában magasodó, erdőkkel övezett hegycsúcson. Nevét a legendabeli Máré vitézről kapta, aki a háborúból hazaérkezve egy idegen lovagtól származó gyereket talált otthon, ezért csalfa feleségét bezárta a pincébe, a kislányt pedig megátkozta.

A szerencsétlen gyerek csak minden 77. évben, pünkösd hajnalán szabadulhat meg a rontástól, ha egy erre járó vadász egymás után megcsókol egy medvét, egy kígyót és egy varangyos békát.

Hírdetés

Ilyen azonban még nem akadt, így a völgyben fújó szél gyakran hordozza a lány sóhajtását…

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget községnél a Ménes-völgyi Szalamandra-háztól induló Szád-vár tanösvény bejárását javaslom. A Mátrában, Tar-Sűrűpuszta mellett a Szakadás-árok nevű szurdokvölgy tartogathat izgalmakat, a Tapolcai-medencében pedig a Szent György-hegyi bazaltorgonák várják a kirándulókat. A Bakonyban a Tési-fennsíkon tehetnek egy kellemes sétát, a Bükkben a répáshutai Rejteki-tanösvény lehet jó választás, a Kőszegi-hegységben pedig az Írott-kőre mászhatnak fel. Az Írott-kő egyébként valószínűleg az itt áthaladó Batthyány–Esterházy határ feliratozott határkövéről kapta a nevét.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt.

Most rendezik meg a Tompa Mihály 35-öt, a Lovasberény 30-at, az Őszi Chanson 30-at, a Kanizsa 30-at, a Bakancskaland 20-at, a Táncsis Túranapot, az Őszi Hazajáró Túrát, a Deseda Körtúrát, a Börzsöny Vándortúrát, az Őszi Nyitott Balatont, a Futapest Salgótarjánt, az Őszi Jász Bringatúrát, valamint a Sportolj, Kőbánya!, a 16 km a XVI. kerületben, a Szendrő Körül Gyalogszerrel, az Elő a kerékpárral, a Farkas-erdő Kívül-belül, és az Ősz a Cuhán elnevezésű programokat.

Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »