Pillanatragasztó a szembe – a svédországi idősotthonok lakóinak is kijut a multikulti áldásaiból

Pillanatragasztó a szembe – a svédországi idősotthonok lakóinak is kijut a multikulti áldásaiból

Riasztani kellett a mentőket ahhoz a svéd nyugdíjashoz, akinek a házi gondozója véletlenül összekeverte a szemcseppjét a pillanatragasztóval, és azt cseppentette a szemébe – írja a V4NA hírügynökség nyomán a Boon.

Hírdetés

Az egészségügy felügyelőség jelentése szerint a gondozó egyszerűen nem tudta megmondani a különbséget a két üveg között.

A beteg súlyos és maradandó látáskárosodást szenvedett.

Nem ez volt az egyetlen ilyen eset: alig egy hónapja Östersund tartományi idősotthonban egy bentlakó éhen maradt, mert gondozója nem beszélt svédül. Hazatelefonált segítséget kérve, végül a családja derítette ki, hogy az otthon egyik dolgozója sem beszéli a nyelvet.

Az is előfordult, hogy az otthonok videókkal tájékoztatták a gondozókat az előírásokról és szigorításokról a járványhelyzet fényében, mivel azok nem értették az írásos utasításokat.

A hasonló esetek miatt Botkyrkában, ahol a statisztikák szerint a lakosság 60 százaléka bevándorló háttérrel rendelkezik, új előírást vezettek be, mely ezentúl megköveteli az idősotthonokban dolgozóktól a svéd nyelv ismeretét. Továbbá elvárásként támasztották a jelenlegi dolgozókkal szemben is, hogy végezzenek el bizonyos nyelvismereti teszteket.

A Samhalls Nytt rámutat, hogy a baloldal régóta kritizálja és „túl erős” követelménynek tartja a svéd nyelv ismeretét egy svéd idősotthonban, Tuva Lund, a gondozókért és egészségügyért felelős helyi bizottság elnöke azonban határozottan leszögezte, hogy a nyelvismeret alapkövetelmény az idősotthonokban.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »